25. maj 2023.25. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽAN JAVNI FORUM „STRATEGIJA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA GRADA ŠAPCA“

Moj grad u budućnosti

U Šabačkom pozorištu u utorak je održan Javni forum „Strategija razvoja uranog područja grada Šapca“, gde su prisustvovali predstavnici Gradske uprave grada Šapca, Kancelarije ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Programa EU za lokalni razvoj (EUPRO+).

Forum je osmišljen kao razgovor između stručnjaka i građana zainteresovanih za razvoj grada.

- U pitanju je razmena ideja, priprema za izradu strategije koja će biti zbir projektnih ideja koje bi mogle biti realizovane u budućnosti i koje bi trebalo da uzmu u obzir sve delove društva, rekao je Dejan Vujić, samostalni savetnik u Gradskoj upravi za geografski informacioni sistem.

Dejan Vujić, samostalni savetnik u Gradskoj upravi za geografski informacioni sistem, Foto: "Glas Podrinja"


Kako je naveo Viktor Veljović, menadžer sektora za razvoj kapaciteta, Program EU PRO PLUS trenutno je najveći donatroski program u Republici Srbiji, vredan 40 miliona evra, koji finansira Evropska Unija, a koji, u partnerstvu za evropske integracije, sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge UNOPS.

- U okviru programa imamo za cilj izgradnju kapaciteta za teritorijalni razvoj na svim nivoima. Samim tim, i uvođenje nacionalnog modela teritorijalnog razvoja koji je deo obaveza priključivanja Evropskoj uniji. Na ovaj način testiramo instrumente teritorijalnog razvoja koji su potpisani od strane EU kao deo kohezione politike. Cilj ovih radionica je testiranje strategija urbanog razvoja, istakao je Veljović.

Viktor Veljović, menadžer sektora za razvoj kapaciteta, Foto: "Glas Podrinja"


Prema rečima Aleksandra Jovanovića, načelnika Gradske uprave, Šabac teži da bude aktivni učesnik „četvrte industrijske revolucije“ i da se razvija po principima pametnog grada.

Aleksandar Jovanović, načelnik Gradske uprave Šabac, Foto: "Glas Podrinja"


- Kao grad, ulažemo u pametnu infrastrukturu, energetiku, saobraćaj, obrazovanje, zdravstvo i podstičemo privatni sektor da ide tim putem. Nastojimo da promovišemo razvoj u svim oblastima umesto nekontrolisanog rasta, rasipanja i ekonomije obima, razumevajući i prihvatajući činjenicu da to u ovom trenutku nije lako ostvarivo, ali da svako putovanje počinje jednim korakom. Visoko cenimo podršku koju nam na tom putu pružaju UN i EU, angažujući stručnjake raznih profila koji sa našim ljudima rade na prepoznavanju i ostvarivanju naših strateških ciljeva, istakao je Jovanović.

Kao deo radionice, u holu Šabačkog pozorišta organizovana je izložba radova učenika sedmog razreda iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ i OŠ „Majur“ na temu „Moj grad u budućnosti“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa