25. maj 2023.25. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Novi roman Anđelke Radovanović

Istinita priča o ratniku

„Protagonista je čovek koji je kao vojnik bio na ratištima tokom sukoba 90-ih po službenoj dužnosti. Poslednji sukob kom je svedočio bio je na Kosovu i tada je teško ranjen. Ipak, zahvaljujući Božjom milošću ostao je živ“, kaže autorka Anđelka Radovanović
Pred šabačkom publikom 25. maja biće promovisan novi roman Šapčanke Anđelke Radovanović pod nazivom „Vojnik“. Istinita priča o vojnom oficiru čiji život su obeležili ratovi na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Poreklom iz Slavonije, zbog okolnosti bio je prinuđen da napusti svoje ognjište, gde ni dan danas ne može da se vrati zbog optužbe za dezerterstvo.

-Protagonista je čovek koji je kao vojnik bio na ratištima tokom sukoba 90-ih po službenoj dužnosti. Poslednji sukob kom je svedočio bio je na Kosovu i tada je teško ranjen. Ipak, zahvaljujući Božjom milošću ostao je živ. Veruje da mu je u tome pomogao krst sa Hilandara koji je usmerio metak, ali ga teško ranio. Njegova životna priča je neverovatna - kaže Anđelka o glavnom junaku svog novog dela.
-Moj prethodni roman „78 dana“ bio je povod da mi se javi sa željom da njegovu priču pretočim u knjigu. Posle razgovora započeli smo rad na romanu koji će ovog maja imati prvu promociju - dodaje Šapčanka.

Navodi da roman nije fikcija, te da su mesta, događaji i ljudi realni. Želela je da sačuvaju autentičnost i da ukažu na teške periode u životu pojedinca, naroda. Tema je kako autorka ističe raspad Jugoslavije, ali i posledice velikog sukoba na živote naroda na ovim prostorima.

-Prihvatila sam da napišem roman o njemu, ne samo zbog životne priče, već i njegovih podviga. Tokom sukoba na Kosovu svojom veštinom uspeo je da 252 vojnu brigadu prebaci iz Niša na Kosovo, a da to ne bude primećeno. Pažljivim planiranjem, putovanjem tokom noći i kroz tunele nedostupne za sisteme praćenje u tome je uspeo. Ne bih otkrivala sve detalje, ali je neverovatno koliko je to zahtevalo znanja, veštine i snalažljivosti da se tenkovi prebace na KiM. Od tada brigada nosi naziv „Nevidljiva“. Njegov put bio je fascinantan, ali i borba za život nakon ranjavanja.

Anđelka ističe da je roman interesantan, dinamičan i istinit. Knjiga „Vojnik“ prati odrastanje i vojnu karijeru glavnog lika, te je hronološki podeljen u dva dela. Smatra da je zbog konteksta i razumevanja sukoba bilo neophodno da donese priče o životu, odrastanju Srba u Hrvatskoj. Veruje da neke sukobe nije moguće prevazići.

-Antagonizam između Srba i Hrvata je oduvek postojao, te sam smatrala da je neophodno da to bude deo romana. Tokom rada na romanu otkrila sam priče i događaje koji su me prilično iznenadili. Mogu slobodno da kažem i šokirali. Pisala sam i o Bljesku, Oluji. To su velika, strašna stradanja jednog naroda. Srbima i Srbiji nikada nije bilo lako. Nekada mi se čini da ta mržnja i neslaganje nikada neće prestati. Želim da Srbi ne zaborave, da pamte i shvate da se istorija konstantno ponavlja. Iz tih lekcija treba nešto da naučimo.

Iako su prethodna dva romana tematski slična, Anđelka kaže da svojim delima želi da prenese poruku o nezaboravu.

-Želim neke teme d sačuvam od zaborava kroz pisanu reč. Često kažem da je to moja borba. Kada slušate različite životne priče, teško da ostanete imuni. Morala sam da ih prenesem na papir. Uprkos svemu, mora da postoji optimizam i vera da će sve doći na svoje mesto - zaključuje autorka romana „Vojnik“.

Promocija romana zakazana je za 25. maj u 20 časova u restoranu „Vizantija“.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa