25. maj 2023.25. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Predstavnici medija u poseti Elixir Zorki

Tradicija i savremeno poslovanje

Povodom obeležavanja 85 godina od osnivanja Hemijske industrije „Zorka“ kompanija Elixir Zorka ugostila je predstavnike medija kako bi ih detaljnije upoznala sa istorijatom šabačkog giganta, ali i radom, planovima za budućnost internacionalne kompanije Elixir Group
U Šapcu, 1938. godine, zvanično je počela sa radom fabrika „Zorka“. Od prvog pogona sumporne kiseline do početka raspada SFRJ, „Zorka” je bila sinonim za industrijski razvoj Šapca. Razvoj „Zorke“ pratio je razvoj grada, a tradicija ovog hemijskog giganta nastavljena je 2011. godine kada je kompanija Elixir Group pogon Zorka Mineralna đubriva i inkorporirala u okviru svog poslovnog sistema pod nazivom Elixir Zorka.

Povodom obeležavanja 85 godina od osnivanja Hemijske industrije „Zorka“ kompanija Elixir Zorka ugostila je predstavnike medija kako bi ih detaljnije upoznala sa istorijatom šabačkog giganta, ali i radom, planovima za budućnost internacionalne kompanije Elixir Group.

-Želimo da sa radom kompanije upoznamo javnost, te svoja vrata otvaramo za medije, građane, studente, stručnu javnost. Namera nam je da prezentujemo funkcionisanje Zorke u sadašnjem vremenu. Uz proizvode vrhunskog kvaliteta naš tim čini i odličan inženjerski kadar. Tehnologija proizvodnje je najsavremenija, na šta smo posebno ponosni - pojasnio je generalni direktor Elixir Zorke Stefan Komazec.

Kako je istaknuto tokom predstavljanja kompanije, važan segment uz kvalitet proizvoda je održivi razvoj kroz cirkularnu ekonomiju, poštovanje ekoloških standarda i podrška lokalnim zajednicama.

Foto: "Glas Podrinja"


-Akcenat našeg delovanja je na kvalitetu gotovih proizvoda, njihovom plasmanu na tržište i zaštiti živote sredine. Sve ovo je moguće uz primenu cirkularne ekonomije kao globalnom trendu - rekla je generalna direktorka Elixir Group Zorica Popović i naglasila da je cirkularna ekonomija usmerena ka smanjenju eksploatacije prirodnih resursa koji nisu obnovljivi.

-Sa porastom populacije raste i potreba za upotrebom sirovina, te je neminovno preispitivanje materijala koji nastaju tokom procesa jedne proizvodnje, a moguće ih je koristiti kao sirovinu u drugom procesu proizvodnje. To je budućnost, kako u hemijskoj industriji, tako i u svim drugim industrijama sa velikim potencijalom.

U narednom periodu kompanija planira da investira 600 miliona evra u povećanje obima proizvodnje, plasiranje novih proizvoda, alternativne i obnovljive izvore energije, reciklažnu industriju, infrastrukturne i logističke potrebe kompanije.

-Jedan veliki investicioni ciklus je ispred nas. U narednih šest godina investiraćemo oko 600 miliona evra kako u povećanje obima proizvodnje fosforne kiseline, više faze prerade fosforne kiseline, tako i u nove proizvode na bazi fosforne kiseline, a to su tečna, kristalna đubriva, soli za tehničku i prehrambenu upotrebu, kao i materijali koji su neophodni za proizvodnju baterija za električne automobile - naglasila je Zorica Popović.

Tokom posete organizovano je stručno vođenje kroz izložbu o istorijatu šabačke „Zorke“, obilazak fabričkog kompleksa i prezentaciju o funkcionisanju kompanije.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa