25. maj 2023.25. maj 2023.
Poljoprivreda je prošlost, sadašnjost i budućnost
DECENIJSKA TRADICIJA OBRAZOVANjA STRUČNjAKA IZ STOČARSKE I BILjNE PROIZVODNjE

Poljoprivreda je prošlost, sadašnjost i budućnost

Šabac se nalazi na granici dva velika poljoprivredna područja-Mačve i Srema u kojima se uspešno odvija stočarska i biljna proizvodnja, a do značajnih rezultata se dolazi jer su proizvođači spremni da primene nove tehnologije-znanja
Trend rasta populacije ljudi na planeti sa jedne strane, dok se dostupni resursi smanjuju (zemljišne površine, pijaća voda, zastupljenost stanovništva u selima) sa druge strane doveli su danas poljoprivredu pred brojne izazove. Snabdevanje stanovništva osnovnim i zdravim životnim namirnicama i zadovoljenje potreba prehrambene industrije je moguće samo školovanjem budućih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede u visokoobrazovnim institucijama kao što je Odsek za poljoprivredno-poslovne studije i turizam, Akademije strukovnih studija Šabac.

Ovakav kadar se osposobljava da primeni savremene tehnologije u poljoprivredi što implicira veću produktivnost, pri čemu se ne zanemaruje životna sredina, jer je cilj njeno čuvanje i unapređenje. Sticanje i prenošenje znanja je ne samo osnovni i najvažniji pokretač razvoja moderne poljoprivrede već i neophodan preduslov održivosti sela i održivog razvoja društva u celini. Da bi bili konkurentniji na tržištu zbog plasiranja proizvoda na tržište EU, poljoprivredni proizvođači moraju da budu informisani i pre svega edukovani kako bi povećali tehničku efikasnost, kvalitet i standardizaciju proizvoda.



Šabac se nalazi na granici dva velika poljoprivredna područja-Mačve i Srema u kojima se uspešno odvija stočarska i biljna proizvodnja, a do značajnih rezultata se dolazi jer su proizvođači spremni da primene nove tehnologije-znanja. U našem gradu se već duže od 60 godina obrazuju stručnjaci iz stočarske i biljne proizvodnje. Nastavni plan se kontinuirano osavremenjuje i prati sisteme obrazovanja u Evropi, kako bi se prenela najnovija znanja iz oblasti poljoprivrede na studente- buduće strukovne inženjere poljoprivrede. Upravo zahvaljujući ovoj usklađenosti sa evropskim univerzitetima, stečena je mogućnost mobilnosti nastavnika, saradnika i studenata. Zahvaljujući ovoj mobilnosti studenti i nastavno osoblje stiču iskustva kroz razmene znanja i koriste ih u svom budućem radu.

-Na našem studijskom programu biotehnologija- modul zootehnika studentima se pruža mogućnost da steknu zanimljiva znanja o razvoju i životu, ponašanju i dobrobiti životinja, njihovoj ishrani, potrebama, navikama i funkciji u kompleksnim ekosistemima. Studenti imaju priliku da nauče kako su nastale savremene rase domaćih životinja kroz oplemenjivanje i selekciju, stiču znanja o pčelarstvu kao veoma važnoj privrednoj grani i proizvodnji meda, na koji način se uzgaja riba i stiču znanja o zdravstvenoj zaštiti životinja... Modul ratarstvo i povrtarstvo u okviru studijskog programa biotehnologija pruža studentima osnovna i dodatna znanja o proizvoodnji ratarskih, povrtarskih i krmnih biljaka. Studenti izučavaju osnove ratarstva, gajenje i održavanje livada, pašnjaka, povrća, cveća i lekovitog bilja- istakla je za „Glas Podrinja“ dr Vera Rašković, profesor i rukovodilac odseka za poljoprivredno poslovne studije i turizam.

dr Vera Rašković , profesor i rukovodilac odseka za poljoprivredno poslovne studije i turizam


-Naši studenti tokom studiranja stiču praktične veštine koje mogu primeniti kroz rad i kroz upravljanje na stočarskim farmama, u privatizovanim poljoprivrednim kompanijama, porodičnim gazdinstvima, poljoprivrednim apotekama, službama koja se bave matičnom evidencijom životinja. Paleta budućih zanimanja je šarenolika i izvesna.

dr Maja Došenović Marinković, predavač


Akademija strukovnih studija realizuje „ Karijerne dane“ koji imaju za cilj da studente povežu sa privrednim subjektima, njihovim proizvodima i uslugama. Upravo kod ovih privrednih subjekata naši studenti realizuju i praktičnu nastavu i imaju mogućnost da implementiraju stečena teorijska učenja. Značajan broj studenata, nakon završenih studija ima priliku da ostane u ovim privrednim društvima- nadovezala se predavač dr Maja Došenović Marinković.

Ciljevi studijskog programa biotehnologija su konkretni, ostvarivi s obzirom na raspoložive resurse i oni definišu njenu sveukupnu stručnu delatnost u stočarskoj i biljnoj proizvodnji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa