8. jun 2023.8. jun 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

TORŽESTVENO PROSLAVLjENA SLAVA GRADA ŠAPCA

Zajedno u radosti i nevolji

Toržestveno, Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, koju je služio Njegovo Preosveštvenstvo Vladika šabački g. Jerotej, kao i svečanom litijom gradskim ulicama, obeležena je slava grada Šapca – Druge Trojice.

Nekoliko stotina vernika, carsko i oltarsko sveštenstvo, okupilo se da proslavi gradsku slavu - predstavnici Gradske uprave, vojske, policije, građani iz svih sfera društvenog života, kao i učenici šabačkih škola koji pohađaju veronauku.

IZ BESEDE VLADIKE JEROTEJA
„Praznik Trojice rođendan je Crkve Hristove u kojoj se spasavaju svi narodi bez obzira gde žive, kojim jezikom govore, kakva im je boja kože, ili kakvih su bioloških, ili socijalnih karakteristika. Verujemo da svi narodi treba da napreduju ekonomski, socijalno, pre svega, duhovno, u svojoj kulturi, jeziku, folkloru i svim drugim osobenostima koje im je dao Bog da bi se razlikovali jedni od drugih i raznolikošću obogaćivali, doprinosili lepoti života na zemlji. Pojedine oblasti i krajevi trebalo bi da razviju svoje običaje, svoju kulturu koja ih odlikuje, u istom narodu, a sve u slavu Božju, a na spasenje ljudi. Mi Šapčani, sa ponosom osećamo da nema lepših viteških običaja od onih u našoj, hajduk Stankovoj i Jankovoj Mačvi, da nema lepših narodnih nošnji, pesama i igara, plemenitijih i junačkijih ljudi i žena od Šapčana i Šapčanki, Poceraca, Mačvana, junačkijeg i mučeničkijeg grada od našeg Šapca. To je zato što smo mi iz našeg divnog i ljubljenog kraja u svim vremenima čuvali u srcu Hrista Boga i bili verni Crkvi Njegovoj.“


Nakon svete Liturgije, Preosvećeni Episkop Jerotej sa sveštenstvom Eparhije šabačke, predvodio je svečanu Slavsku litiju centralnim ulicama Šapca. U litiji je nošena ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti Svetog vladike Nikolaja i Svetog Teodora Tirona.

Ispred zgrade Gradske uprave, osvećeni su slavski darovi, a na raskrsnici ulica Stojana Novakovića i Koste Abraševića služena je jektenija i blagosiljan narod.

Foto: Glas Podrinja


Po povratku u portu, kod spomen-kosturnice, Vladika Jerotej čestitao je sugrađanima slavu i održao prigodnu besedu.

- Svi vi koji ste danas ovde došli da sa svojim vladikom, svojim sveštenicima i gradskim ocima, proslavite ovaj veliki praznik, sobom ste, kao najlepšom odećom, ukrasili svoju crkvu, koja bi bez vas bila siromašna, jer ste upravo vi, zajedno sa svojim sveštenstvom, Crkva. Pozivam vas da se što češće okupljate na svetoj Liturgiji, da zajedno sa svojim sveštenicima učestvujete u životu Crkve, da pomažete jedni drugima u svim potrebama, da se zajedno radujete u dobru i svakom uspehu, ali i da sastradavate i pomažete jedni druge u nevoljama, poručio je Vladika Jerotej.
M.F.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa