8. jun 2023.8. jun 2023.
Održavanje baštenskog nameštaja

Održavanje baštenskog nameštaja

Svi jedva čekamo stabilizaciju vremena i da svoje zabave, opuštanje i odmor preselimo u dvorišta, balkone i terase pa stim u vezi treba i pripremiti naš baštenski nameštaj na razne atmosferske uticaje, te je preventivna nega bitna za dugoročno trajanje. Zavisno od materijala od kojeg je baštenski nameštaj napravljen postoje i različiti načini za održavanje.

DRVENI BAŠTENSKI NAMEŠTAJ
Drveni baštenski nameštaj je na prvom mestu odličan zbog svoje estetike, ali i stabilnosti i jačine. Da bi takav i ostao trebalo bi ga, pre prve upotrebe, premazati uljem. To uraditi još bar dva puta u toku sezone. Pre premazivanja uljem obavezno voditi računa da nameštaj bude potpuno čist i suv. Izbegavati lakiranje drvenog baštenskog nameštaja, jer će lak posle nekog vremena zbog atmosferskog uticaja početi da puca i vlaga će da prodire do drveta.

METALNI BAŠTENSKI NAMEŠTAJ
Metalni baštenski nameštaj važi za izuzetno jak i otporan na spoljašnje uticaje, ali i pored toga zahteva povremeno održavanje. Najbolje ga čistiti blagom sapunicom i sunđerom. Da bi se izbegla pojava rđe najbolje je na početku sezone naneti neko od zaštitnih sredstava koje će metalni nameštaj učiniti vodootpornim ali i sjajnijim, a samim tim i lepšim.

BAŠTANSKI NAMEŠTAJ OD RATANA
Baštenski nameštaj od ratana je najpopularniji zbog jednostavnosti održavanja. Potrebno je samo pomoću vode pod pritiskom ukloniti prljavštinu, a u slučaju većih i jačih mrlja upotrebiti hladnu vodu sa sapunicom i sunđerom ukloniti mrlje. Naravno, posle isprati sa čistom vodom. Ako nameštaj ima metalnu konstrukciju, na metalni deo naneti neko od zaštitnih sredstava za metal.

PLASTIČNI BAŠTENSKI NAMEŠTAJ
Plastičnom baštenskom nameštaju je potrebno vrlo malo čišćenja i održavanja. Dovoljno je oprati ga čistom vodom i ostaviti da se osuši na vazduhu. Ako se pojavi buđ, preporuka je da se upotrebi 1 dcl izbeljivača i 100 gr deterdženta rastvoriti u tri litre vode i tu kombinaciju dobro izmešati i poprskati na površinama. Posle 30 – 45 minuta površine treba izribati i isprati čistom vodom i pustiti da se prirodno osuši.

Ono što se preporučuje, nezavisno od materijala je da se baštenski nameštaj nakon kiše uvek prebriše suvom krpom, a da se nakon sezone prebaci u zatvoren prostor.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa