8. jun 2023.8. jun 2023.
Najstandardniji: M. Jevtić

Najstandardniji: M. Jevtić

FUDBAL: FK MAČVA

Statistički osvrt

Proleće bolje od jeseni. Odbrana bolji deo tima, šesta u celoj Ligi. Treći najneefikasniji klub Prve lige. Radunović najbolji strelac. Jevtić jedini igrao u svakom meču. Novi superligaši cele sezone dominantni
Poznato je svima kako se najradije statistika karakteriše, ali neretko odnos brojeva može da ukaže na karakteristike određene sezone i bude smernica za narednu. Istovremeno se ne može zanemariti ni interesantna priča koja je istkana upravo kroz poređenje sa drugim timovima. Pre nego što se oprostimo od fudbalske sezone 2022/23. za Mačvu, stavićemo vizir statistike.

Pojedinačni učinak
Najbolji strelac tima je Pavle Radunović sa 12 golova. Drugi je Luka Pejović sa osam. Aleksandar Popović i Marko Jevtić su po tri puta tresli mrežu rivala, Petar Ristić i Uroš Branković su strelci po dva gola. Martin Novaković i Miloš Nešković su po jedan pogodak postigli.
Marko Jevtić je jedini igrač koji je nastupao u svakom meču ove sezone. Golman Filip Samurović i bek Aleksandar Popović imaju 36 nastupa. Đođe Belić i Pavle Radunović 35. Vraštanović, Savković i Pejović imaju više od 30 mečeva u nogama. Vraštanović i Ristivojević su zaradili po 11 žutih kartona, a Ristić i kapiten Ristivojević su dobili i po jedan crveni karton.


U odnosu na prethodnu. 2021/22. sezonu Mačva je poziciju niže, dok je bodovni saldo isti. Postigla je četiri gola više, primila pet manje. Proleće je u ovom šampšionatu značajno uspešnije od jeseni. Naravno, ne govorimo o prvih i drugih 15 kola, već o periodu pre pauze gde je odigrano 19 kola, a Mačva osvojila 22 boda i periodu od februara, kada je odigrano još ukupno 18 mečeva tokom kojih je ekipa osvojila 26 poena. Po učinku u 2023. Šapčani su šesti ukupno. Najbolji je šampion IMT (32), Železničar ima (31), a bolji su još: Ub (29), Metalac (29) i Sloboda (27).

Crveno –crni nisu ekipa kojoj je napad bolji deo tima. Jedini neefikasniji od njih su Rad i Radnički Novi Beograd. Postigli su Šapčani prosečno tačno gol po utakmici, uspešno zadržavši takav prosek kako tokom jeseni, tako i u proleće. Odbrana je poboljšana i u 18 mečeva u 2023. ekipa je primila 13 golova, a u 19 jesenjih kola 22. Odbrana je sveukupno šesta u Prvoj ligi ove sezone.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa