8. jun 2023.8. jun 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

PREDAVANjEM U „NIKOLAJEVOJ“ POČEO PROJEKAT UREĐENjA ZONE ŠKOLE

Stvaranje bezbednog puta za učenike

Realizacija projekta podrazumeva preuređenja u zoni školi kojom će se napraviti sigurna zona kretanja za učenike. Projekat je rađen na osnovu ankete među roditeljima učenika i istraživanja u koja su bili uključeni i nastavnici i deca
Projekat uređenja zone škole Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca počeo je danas predavanjem na temu bezbednog ponašanja u saobraćaju u Osnovnoj školi “Nikolaj Velimirović“. Ova škola, zajedno sa Ekonomskom školom “Stana Milanović“ i Muzičkom školom “Mihailo Vukdragović“ obratila se Savetu zbog problema koji deca imaju zbog toga što iz škole izlaze direktno na kolovoz.

Foto: Glas Podrinja


Predavanja je odslušalo ukupno oko 100 učenika “Nikolajeve“ škole. Na interaktivnom predavanju deca su mogla da probaju i virtuelne naočare kojima su simulirali kretanje u saobraćaju. Nakon predavanja dobili su i poklone koji su uključivali fluorescentne prsluke i narukvice, kako bi bili što uočljiviji u saobraćaju.

Kontinuitet donosi rezultate
-Predavanje su imala deca prvog razreda, ona koja su došla iz predškolskog. Poenta rada Saveta i jeste da postoji kontinuitet rada na temu saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja. Oni su već savladali osnovne pojmove u predškolskom, a učitelji su to nadogradili. Cilj nam je da imamo kontinuitet od predškolskog, sve dok ne dobiju vozačke dozvole. Time održavamo i podržavamo viziju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a to je nula poginule dece u saobraćaju. Šabac je grad koji nema dece školskog uzrasta stradale u saobraćaju, rekla je Sandra Mićić.


-Obuka je usmerena na prvake jer su oni najugroženiji u saobraćaju zbog toga što se tek upoznaju sa saobraćajnim propisima. Deca i na redovnoj nastavi uče o bezbednosti u saobraćaju i kako da se ponašaju. Pored toga imamo odličnu saradnju sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju i kroz projekat Pažljivko deca svake godine prolaze obuku vezanu za ponašanje u saobraćaju. Ove godine Pažljivkova smotra organizovana je u našoj školi, rekao je Nenad Jović, direktor OŠ “Nikolaj Velimirović“.

Foto: Glas Podrinja, Selena Vilotić


Deca su pokazala dobro znanje o pravilima u saobraćaju. Posebno im je bilo zanimljivo da probaju virtuelne naočare, a svideli su im se i pokloni koje su dobili, pogotovu fluorescentna narukvica.

Foto: Glas Podrinja, Sandra Mićić


-Učili smo o tome kako da se bezbedno ponašamo u saobraćaju i sačuvamo svoj život. Moramo da budemo uvek skoncentrisani i pažljivi, naročito ako nema trotoara, tada moramo posebno da pazimo da nas ne udari automobil. Naočare su mi bile baš super. Kada je mrak važno je da nosimo prsluk i narukvicu koji svetle i nikako da ne nosimo crne jakne, crne pantalone, nego što svetliju odeću da se bolje vidimo, objasnila je Selena Vilotić, učenica prvog tri.

Foto: Glas Podrinja, Nenad Jović


Realizacija projekta podrazumeva preuređenja u zoni školi kojom će se napraviti sigurna zona kretanja za učenike. Projekat je rađen na osnovu ankete među roditeljima učenika i istraživanja u koja su bili uključeni i nastavnici i deca.

-Na adresu Saveta stigla je molba tri škole za prilagođavanje zone škole većem broju učenika u odnosu na onaj koji je prvobitno bio. Po završetku projekta zona škole biće prilagođena deci, kao učesnicima u saobraćaju i biće mnogo funkcionalnija kada je bezbednost dece u pitanju. Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave Šabac uključeno je u sve aktivnosti gradskog Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju i podrška su nam u realizaciji svih projekata. Jedan deo obuke uči decu da je policijac njihov drug u saobraćaju i da treba da mu se obrate kada nisu sigurni da mogu bezbedno da dođu do svoje kuće, rekla je Sandra Mićić, član Saveta.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa