15. jun 2023.15. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

REČ DVE O PRAVIMA ŽIVOTINjA

Zakon jasan - zlostavljanje životinja je kažnjivo

Do pre koju godinu u Srbiji je bilo normalno da muž tuče ženu. Smatralo se da na to ima pravo, njegova je. Onda su pooštrene kazne, zakon je počeo rigoroznije da se primenjuje, pa su svi naučili da žena ne sme da se tuče. Naravno, uvek će biti onih koji to i dalje rade, ali svesni da čine krivično delo i da za to mogu odgovarati pred sudom.

Nažalost, iako smo uveliko u 21. veku i dalje je ogroman broj onih koji misle da ljudi koji imaju ljubimce sa njima mogu da rade šta žele. Komšije ne interesuje ko šta radi u svom dvorištu ako muči psa, ali ih interesuje ko je dovezao komšinicu, što je neka druga priča.

Mnogo će vode proteći Savom dok na ovom podneblju ne shvate da i životinje imaju svoja prava, da se ne mogu „baciti“ kad dosade, kao stare cipele, da se ne mogu držati u nehumanih uslovima. Ko to ne može da ispuni, prosto je – ne treba da ima ljubimca.

Narodna skupština Republike Srbije je Zakon o dobrobiti životinja donela 29. maja 2009. godine, koji je počeo da se primenjuje od 10. juna iste godine.

-Ovim zakonodavnim potezom naša država se svrstala u red evropskih država koje posebnim zakonom štite životinje i njihovu dobrobit. Inače, na evropskom pravnom prostoru, prema dostupnim podacima, nema država koje nemaju zakon kojim se obezbeđuje integralna zaštita životinja. Republika Srbija, iz više razloga, ne sme da bude izuzetak po ovom pitanju koje se ubraja u rad civilizacijskih tekovina, navodi načelnik Gradske uprave Aleksandar Jovanović.

Najkonkretnije su odredbe člana 269. Krivičnog zakonika, koje glase:
„(1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
(3) Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od šest meseci do tri godine i novčanom kaznom“.

-Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada doneta je 2016. godine, od kada je više puta menjana i dopunjavana, radi usklađivanja sa propisima i prilagođavanja promenama u oblasti koju reguliše. Poslednja izmena i dopuna doneta je 2021. godine. Međutim, izmenama nisu obuhvaćene brojne odredbe Zakona o dobrobiti životinja (“Sl. glasnik RS“, br. 41/09), kao i niz podzakonskih akata, koji u ovoj oblasti uvode značajne promene, prvenstveno u pogledu uslova i načina držanja životinja, držanja kućnih ljubimaca, zaštite njihove dobrobiti, prava i obaveza vlasnika i držalaca životinja, kao i prava i obaveze jedinice lokalne samouprave. Iz navednih razloga, bilo je neophodno izraditi novu Odluku, navodi Jovanović.

Nova Odluka doneta je na poslednjoj sednici Skupštine grada, održanoj na dan izlaska ovog broja „Glasa Podrinja“. Ovom temom bavićemo se i u narednih nekoliko brojeva, a u sledećem ćemo pisati o detaljima nove Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji grada, koja je umnogome povoljnija po životinje od prethodne, ali će stvoriti i veće obaveze za vlasnike što bi trebalo da razultira čistijim javnim površinama i manjim ometanjima građana od strane pasa.
M.Mijailović

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa