15. jun 2023.15. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Otvorena javna rasprava o Planu razvoja Grada do 2030. godine

Važan strateški dokument

Ideja rukovodstva da do 2030. godine grad bude univerzitetski i regionalni centar zapadne Srbije. Plan predviđen Zakonom o planskom sistemu. Javna rasprava traje do 10. jula, uz moguće predloge građana
Sastankom partnerskog foruma otvorena je javna rasprava u okviru izrade Plana razvoja grada Šapca od 2023. do 2030. godine. Na sastanku u Centru za stručno usavršavanje učestvovali su predstavnici privatnog i javnog sektora, odnosno nevladine organizacije. Javna rasprava traje do 10. jula.

Kako je naglasio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić Razvojni plan je jedan od najbitnijih strateških dokumenata, a cilj rukovodstva je da u narednih sedam godina Šabac bude unapređen u svim segmentima.

-Šabac 2030. godine vidimo kao razvijen grad budućnosti, infrastrukturno opremljen, univerzitetski i regionalni centar zapadne Srbije, gde će biti razvijeni privreda, poljoprivreda, grad bogate obrazovne, turističke i sportske ponude. Stalna konferencija gradova i opština, naš partner u razvoju grada doprinela je da svi relevantni činioci u razvoju grada budu uključeni, pre svega Privredni savet Grada Šapca, ali i sve druge javne, kulturne, obrazovne ustanove. Predlagalo se po sekcijama, gde su svi dali svoja rešenja i to smo implementirali u Plan razvoja koji nudimo sugrađanima – naglasio je gradonačelnik i pozvao sve da se uključe predlozima u dodatno unapređenje dokumenta.

Foto: "Glas Podrinja"


Razvojni plan je dinamičan, krovni dokument koji daje smernice, a zajednički cilj je stvaranje kvalitetnog dokumenta nastalog u saradnji sa sugrađanima, ističu u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO).

- Cilj je da Grad utvrdi svoje glavne prioritete kako je predviđeno Zakonom o planskom sistemu koji predviđa da svaka lokalna samouprava ima svoj plan razvoja, uz želju da se što veći broj građana uključi u ovaj proces. Lokalana administracija i uprava aktivno su učestvovali u ovom procesu. Oni su postavili razvojne prioritete, ciljeve. Ovo je krovni dokument, sa temeljima razvoja, koji će biti dalje razrađivan kroz druga sektorska dokumenta – naglasio je Aleksandar Marinković, koordinator komponente 1 programa Exchange 6 i šef Odeljenja za strateško planiranje SKGO napominjući da je nakon usvajanja ovog plana razvoja, odnosno posle prve tri godine realizacije predviđen izveštaj o sprovedenom kako bi se izvršila provera učinjenog i procena da li nešto treba unaprediti.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa