15. jun 2023.15. jun 2023.
Praćenje inovacija i trendova neophodno je za uspešnu proizvodnju
Inženjer zaštite bilja, Nemanja Ninković, rukovodilac stručne službe kompanije Galenika fitofarmacija

Praćenje inovacija i trendova neophodno je za uspešnu proizvodnju

Sam kvalitet i atraktivnost studija su uticale da shvatim da je zaštita bilja ono čime želim uvek da se bavim. Predmeti su koncipirani tako da prate aktuelnosti i razvoj nauke u zaštiti bilja u svetu što je jako važno u današnje vreme intezivne poljoprivredne proizvodnje po savremenim principima i tehnologiji
Zaštita bilja je jedna od najznačajnijih karika između nauke i kvalitetne poljoprivredne proizvodnje. U vreme intezivne poljoprivredne proizvodnje, nauka i inženjeri zaštite bilja uvek su istaknuti i traženi kadrovi. Takav primer pruža nam i strukovni inženjer Nemanja Ninković. Njegov karijerni put može se ukratko opisati relacijom od poljoprivrednog proizvođača željnog znanja do rukovodioca stručne službe kompanije Galenika fitofarmacija.

-Za uspešnu voćarsku proizvodnju moraju se konstantno pratiti nova dostignuća, inovacije i trendovi. U cilju da svoju proizvodnju jagode i stablastog voća podignem na viši nivo, upisao sam strukovne studije Zaštite bilja na Akademiji strukovnih studija u Šapcu. Prvobitna zamisao bila je da svoje znanje oplemenim, steknem nove veštine i praksu, a sve to da primenim i usmerim na svoju proizvodnju. Ono što nisam očekivao u samom startu, moram priznati, jeste da zaštita bilja postane moj životni poziv- izjavio je Nemanja Ninković za „Glas Podrinja“ i dodao:

-Sam kvalitet i atraktivnost studija su uticale da shvatim da je zaštita bilja ono čime želim uvek da se bavim. Predmeti su koncipirani tako da prate aktuelnosti i razvoj nauke u zaštiti bilja u svetu što je jako važno u današnje vreme intezivne poljoprivredne proizvodnje po savremenim principima i tehnologiji. Velik broj novih tema i novih saznanja koji su vredni diskusije, i za to su nastavnici uvek bili na raspolaganju, uvek spremni da pomognu i da nove informacije učine dostupnim uz pojašnjenje, praktične primere i slično.

„Posebno mi je drago što mnogo svojih kolega još iz perioda studija na Akademiji viđam i danas na značajnim pozicijama u svojim firmama, poljoprivrednim apotekama, kompanijama i slično. Naravno da sam zadržao kontakte i sa profesorima i saradnicima sa Akademije. Neretko se konsultujem, delim fotografije simptoma, razmenjujemo mišljenja...uvek su tu za saradnju i pomoć. Tako da se njihova briga za nas studente ne završava onoga dana kada diplomiramo, već to traje i kasnije, i ja sam im jako zahvalan na tome.“


Po Nemanjinim rečima, ono što je za jednog stručnjaka u formiranju jako važno jeste spoj teorije i prakse. Tokom školovanja, upravo to mu je bilo omogućeno.

-Imali smo praktičnu nastavu u školskom voćnjaku, na školskim mašinama i uređajima, na terenu, na njivama, direktno u proizvodnji. Pored toga, imali smo i posete sajmovima, različitim hemijskim kompanijama i zadrugama. I eto, posle samo dve godine od završetka studija zaposlio sam se upravo u kompaniji koju smo posećivali kao studenti i nadali se takvom radnom mestu. Po završetku studija radio sam u poljoprivrednoj apoteci kao stručno lice za zaštitu bilja. Znanje koje sam poneo iz Akademije a nadograđivao praksom i veštinama prepoznati su od strane Galenike fitofarmacije- objašnjava rukovodilac stručne službe kompanije Galenika fitofarmacija i poručuje:

-Zaštita bilja je struka koja vas konstantno drži u formi i kondiciji. Uvek je interesantno i dinamično, nižu se nova saznanja, nove informacije, ogledi, rezultati, povezivanje mnogo različitih oblasti, upoznavanje novih kolega i stručnjaka. Danas sam rukovodilac stručne službe Galenike fitofarmacije, sa ponosom, a u cilju daljeg ličnog usavršavanja upisao sam i master strukovne studije na Akademiji strukovnih studija u Šapcu, Menadžment u agrobiznisu.“

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa