13. jul 2023.13. jul 2023.
Večiti derbi 1991. (foto: www.partizanopedia.rs)

Večiti derbi 1991. (foto: www.partizanopedia.rs)

FUDBAL: EKS JU REGION

Makedonci najviše šampiona

Najviše različitih prvaka dala Severna Makedonija za tri decenije. Crnogorci najraznovrsniji u proseku. Dinamo neprikosnoveno, slede Partizan, Maribor, Zvezda, Vardar
Više od tri decenije ne postoji SFR Jugoslavija, a uz izuzetak Srbije i Crne Gore, koje su bile u istoj državi još deceniju i po nakon nestanka pomenute zemlje, druge republike su nezavisne između 30 i 32 godine.

Zagreb i Mogren u sećanju
Šabačka Mačva je u sezoni 1990/91. nastupala u Drugoj saveznoj ligi. Sezonu je završila na 14. mestu. Zagreb je postao prvak, Vardar, Sutjeska i OFK Beograd su se plasirali u viši rang, a kako je Zagreb napustio takmičenja Jugoslavije, zamenio ga je Pelister u narednoj, već krnjoj sezoni Prve lige. Danas, od ondašnjih učesnika, Mogren više ne postoji, Zagreb je deo gradske lige prestonice Hrvatske, Bor je zonaš u Srbiji, na istom nivou kao i GOŠK Dubrovnik, Kikinda, Prva Iskra i Borac Čačak su trećeligaši, drugi rang svojih država igraju: Mačva, Leotar, Sloboda, (U), Dinamo (Vinkovci), Radnički Beograd, OFK Beograd, dok su prvoligaši: Vardar, Sutjeska, Napredak i Šibenik.


Ukoliko posmatramo poslednju deceniju, od period od sezone 2013/14. do danas, Hrvatska i Srbija su najređe menjale šampione. U Hrvatskoj je od poslednjih 18 sezona, Dinamo Zagreb u 17 bio šampion, dok je u poslednjih deset, devet puta osvajao titulu, samo je Rijeka 2017. uspela da prekine niz. U Srbiji C. Zvezda ima osam titula, Partizan dve. Posmatrano kroz 31 godinu, u ove dve republike je mali broj timova uspepo da se popne na vrh. U Srbiji tri, uz Partizan (16), Zvezdu (14), jednom je to uspelo Obiliću, dok je u Hrvatskoj četiri tima nosilo zvanje šampiona. Dinamo (24), Hajduk (6), Zagreb (1), Rijeka (1).

Više ne postoje - FK Mogren (foto: Savo Prelević)


Od osamostaljivanja najviše različitih šampiona bilo je u današnjoj Severnoj Makedoniji. Devet ekipa je slavilo titulu: Vardar (11), Rabotnički (4), Škendija Tetovo (4) Sloga Jugomagnat/Škupi (4), Sileks (3), Pobeda (1), Renova (1), Makedonija Đorče Petrov (1), Struga (1). U Sloveniji je šampionski pehar podizalo sedam ekipa: Maribor (16), Olimpija (7), Gorica (4), Domžale (2), Koper (1), Celje (1), Mura (1). Jednak je broj ekipa bio najbolji u BiH u kraćem periodu, s obzirom da zajednička liga Federacije i Republike Srpske postoji od 2002. godine. U tom periodu prvaci su: Zrinjski (8), Sarajevo (4), Železničar (3), Borac BL (2), Široki Brijeg (2), Leotar (1), Modriča (1). Najkraće nezavisnu državu i ligu imaju Crnogoroci, no za svega 17 sezona skupili su šest šampiona: Sutjeska (5), Budućnost (5), Rudar (2), Zeta (1), Mogren (1), OFK Titograd/Mladost Podgorica (1).

Zbirno to je 36 šampiona, a interesantno je da su poslednju sezonu Prve lige SFRJ u kojoj su participirali klubovi iz svih republika (90/91) odigralo njih deset. Pet je igralo iste sezone Drugu saveznu ligu, dok preostali nisu postojali ili su nastupali u rangovima koje su vodili republički savezi.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa