Info

13. jul 2023.13. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Skup, pa šetnja gradskim ulicama

Održan treći protest „Šabac protiv nasilja“

Na skupu je proglas organizatora pročitao novinar Božidar Katić, koji je istakao da su svi prisutni „hrabri i ponosni na to što su tu danas“
Treći protest „Šabac protiv nasilja“ održan je u petak u Šapcu, a okupljeni u centru grada nosili su transparente na kojima su pozivali na smenu aktuelne vlasti. Na skupu je proglas organizatora pročitao novinar Božidar Katić, koji je istakao da su svi prisutni „hrabri i ponosni na to što su tu danas“.

Katić: Ovde je ono što Srbija misli, želi i oseća
-Ovde je ono što Srbija misli, želi i oseća. Podsetiću one koji nas broje na reči Živojina Mišića: „Jedan koji hoće uvek je jači od dvojice koji moraju“. Ne možemo da se brojimo, ne broje se „babe i žabe“. Ali prebrojali smo nešto u prethodnih nekoliko dana, pa smo tako videli da 14.300 i nešto ljudi mesečno prima platu da bi „sipalo otrov“ po društvenim mrežama, plaćamo ih mi građani da bi nas oni vređali. Kakva je to vlast koja mora da plati nekoga da bi je branio i o njoj dobro pričao? Zato nas je u ovoj zemlji sve manje i manje, najbolji odlaze, najgori napreduju i to tako ne može. Početak i kraj svake države je obrazovanje. Koliko je ono kvalitetno, toliko će biti kvalitetno sve što jednu državu čini- istakao je Katić.

Mozetić: Probudimo dobro u ljudima
On je pročitao pismo profesora Siniše Mozetića u kome navodi da se nakon tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu protestima nedeljama pokušava „na sve moguće načine mirno i dostojanstveno buđenje nacionalne svesti o narastajućem nasilju u Srbiji, ali da to teško ide“, dodajući da se nada da će „nasilnike oterati i sankcionisati sve koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprineli nečemu što se ne može nikada ni oprostiti, ni zaboraviti.“

-Umesto promocije rijaliti programa, govora mržnje i lažnih diploma, afera i nerazjašnjenih ubistava, vratimo se mudrim i spasonosnim predlozima učenika Prve beogradske gimnazije. Vratimo se Srbiji u kojoj je jedanaestogodišnja Nina Ninković iz Novog Sada, prodajući krofne, sakupila novac za lečenje svoga oca. Uz pomoć mnogih dobrih ljudi, koji su u nepreglednim redovima čekali da tom simboličnom kupovinom pomognu Nini i njenom ocu. Probudimo ono što u Srbiji i njenom narodu valja i tiho i nenasilno ukinimo ono što ne valja. Ako ikako znamo i umemo i u korist svih. Zauvek, da se više nikada ne ponovi to što ne valja, poručio je profesor Mozetić između ostalog u pismu.

Nakon skupa, organizovana je protestna šetnja ulicama: Karađorđeva, Gospodar Jevremova, Kralja Milana, Janka Veselinovića i Kralja Aleksandra.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa