13. jul 2023.13. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

AHVALNOST DOBROVOLjNIM VATROGASNIM DRUŠTVIMA

Velika pomoć tokom poplava

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Šabac, Ivan Spajić, zahvalio se u ime Sektora, dobrovoljnim vatrogsanim drušvima “Grušić“ i “Vidojevica“ na pruženoj pomoći tokom poplava koje su zadesile ovu teritoriju krajem maja i početkom juna. Tom prilikom predao im je i pismo - zahvalnicu koju im je uputio načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

-Nesebično ste pružali pomoć na zaštiti i spasavanju stanovništva u poslednjim poplavama. Zahvaljujem vam se u svoje i ime Sektora za vanredne situacije. Pored svih subjekata koji redovno učestvuju u akcijama zaštite i spasavanja bili ste neko ko je izneo veliki teret. Odazvali ste se svim svojim kapacitetima i odgovorili na opasnosti i izazove koji su nas zadesili. Odgovorno i hrabro ste pristupili svim zadacima i na terenu pokazali da ste jako bitan element sistema i da ste operativna snaga na koju profesionalne jedinice mogu da računaju. Znamo da možemo ra računamo na vas, ne samo da vodite računa o svojim meštanima, nego i šire, rekao je Ivan Spajić.

Komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Šabac Bojan Milinković takođe se zahvalio u svoje i ime profesionalne vatrogasne jedinice kojom rukovodi.

Milorad Šović, predsednik DVD “Vidojevica“ iz Lešnice naveo je da im je ovo jedno od prvih priznanja koje su dobili za više od 40 godina postojanja.

Pripadnici DVD “Vidojevica“ odazvali su se pozivu koji im je 30. maja uveče uputio predsednik mesne zajednice. Prvo su bili angažovani na crpljenju vode koja je ušla u školu i sportsku halu.

-Negde do 2.00 sata noću smo crpeli vodu pumpana iz ovih objekata. Sledećeg dana, rano ujutru ponovo smo pozvani. Bila je ugrožena stoka u šest, sedam domaćinstava. Vodu smo izvlačili u potok. Dobili smo u međuvremenu poziv da je voda ušla i u jednu kuću i u podrum u drugoj. Tamo smo takođe izvukli vodu, a nakon toga imali smo još par sitnijih intervencija. Bili smo angažovani dva dana i jednu noć neprestano, naveo je Slobodan Arsenović, komandir DVD “Vidojevica“.

DVD “Grušić“ iste večeri imao je dosta posla u svom selu. Ljudi u kućama nisu bili ugroženi, ali jesu oni koji su se u automobilima našli na putu koji je poplavila Dumača.

-Kada je kiša počela nije izgledalo da će se toliko pogoršati i da će doći do izlivanja znatno većeg nego 2014. godine. Tada je pod vodom bilo oko 50 hektara i put nije presečen. Nakon toga korito reke je čišćeno, ali se sada pod vodom našlo oko 70 hektara i na glavnom putu je bilo oko 80 centimetara vode. Prvo smo izvlačili jenog dečka iz susednog sela kom se kombi ugasio u vodi. Nakon njega naišli su pčelari, otac i sin iz Novog Sada, koji su prevozili pčele u prikolici. Bili su potpuno mokri. Odveli smo ih u Dom kulture gde smo naložili vatru da se ugreju i doneli im suvu garderobu. Kolovoz se od vode nije video, ali neki su pokušali da prođu, među njima je bila i hladnjača sa jagodom koja je sletela sa puta. Jedini izlaz iz sela i veza tog dela Pocerine bio je stari, austrougarski put ka Jevremovcu. Srećom, voda se brzo povukla. Sve vreme smo bili u kontaktu sa Štabom za vanredne situacije i JKP Infrastruktura, navodi komandir DVD “Grušić“ Branislav Lazarević.

Takođe, išli su i do manastira Radovašnica kako bi izvestili Štab o tome kakvo je tamo stanje.
Poslednje poplave pokazale su koliki je značaj dobrovoljnih vatrogasnih društava, ne samo na gašenju vatre, nego na pomoći lokalnom stanovništvu u svakoj vanrednoj situaciji. DVD “Vidojevica“ najstarije je na ovom području, dok je DVD “Grušić“ još uvek najmlađe, ali ujedno i jedno od prvih formiranih u Srbiji od uvođenja novog Zakona o dobrovoljnom vatrogastvu. Njihovim putem krenuo je i Prnjavor, ali nažalost i dalje su jedino DVD u Pocerini.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa