13. jul 2023.13. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U slavu lika i dela velikog naučnika

Otkrivanje biste Nikole Tesle i prigodan program za Dan nauke u CSU

Scensko- dramski prikaz života velikog naučnika, uz muzičku podlogu, priredile su profesorke Snežana Šalai Tibor, Snežana Popović i Danijela Stanojlović i učenici OŠ „Vuk Karadžić“.
Dan nauke obeležen je u utorak u Centru za stručno usavršavanje Šabac (CSU), u prisustvu direktora CSU Branka Filipovića i gostiju, osnivača i predsednika Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikole Lončara i potpresednice Nade Martinović.

Tri radionice
Scensko- dramski prikaz života velikog naučnika, uz muzičku podlogu, priredile su profesorke Snežana Šalai Tibor, Snežana Popović i Danijela Stanojlović i učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Nakon prigodnog programa, u dvorištu je otkrivena bista Nikole Tesle, urađena uz podršku Fondacije.

-Nastavljamo da različitim programima promovišemo lik i delo Nikole Tesle. Gosti su nam pokretači te inicijative iz Tesline fondacije iz Amerike, sa idejom da se on što više pominje i proučava po školama, da što više naše dece sledi Teslino delo, pa da počnu da se bave naukom, istraživanjem i da budu uspešni u svom radu. Zahvaljujući Fondaciji dobili smo bistu Nikole Tesle koju smo postavili i otkrili u dvorištu. Na programu su tri radionice: na temu obnovljivih izvora energije, čiji su realizatori profesor Milan Savić i učenici Tehničke škole Šabac, kaligrafska, koju vode profesorka Jasmina Janić i učenici OŠ „Majur“ i treća je na temu fizike i Teslinih izuma- rekao je Filipović.

Predsednik Fondacije Nikola Lončar smatra da je mnogo važno deci pokazati da se istrajnost isplati.

Ozbiljan pristup i rad do ostvarenja sna
-Dobar deo mog života je vezan za Šabac, jer su se moji proizvodi sigurnosne opreme proizvodili ovde, pa sam često dolazio. Lepo je videti Park nauke, ovu zgradu i decu koja su pripremila tako lep program. Pokazuju ozbiljan pristup i prilično sam siguran da će mladi imati dosta dobrog da nauče ovde. Najvažnije je da se uspostavi dobra saradnja sa svim osnovanim Tesla klubovima, u kojima je dosta naše dece po svetu, najviše u Americi. Bitno je da deca dolaze na letnju razmenu, da se posećuju, komuniciraju. Još mnogo važnije je da razvijemo kod dece karakter i motivaciju. To je jako dobro funkcionisalo u Americi zato što je neko ko je došao sa nekoliko centi u džepu napravio industrijsku revoluciju. Tesla je za mene bio ikona. Ne možemo svi da budemo Tesla, ali ako vredno radimo, uvek možemo da ostvarimo svoj san- naglasio je Lončar.

On je rekao da je 85 škola izrazilo interesovanje za otvaranje Teslinih klubova, te da je ideja da se napravi digitalna platforma na kojoj bi svi ti klubovi mogli da funkcionišu i razmenjuju iskustva i sa klubovima u Americi i svetu. Klub Nikole Tesle otvoren je u Šapcu uz podršku Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, a na inicijativu profesorke fizike Mirjane Božić.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa