13. jul 2023.13. jul 2023.
Foto: KC

Foto: KC

Postavka „Niti“ u KC

Stvaralaštvo Milice i Aleksandra

U Kulturnom centru u Šapcu ljubitelji umetnosti do 17. jula mogu pogledati izložbu dva autora pod nazivom „Niti“. Milica Alimpić i Aleksandar Džingo predstavljaju se šabačkoj publici kao figurativci i slikari čija je inspiracija ženska figura.

-Pred nama je izložba simboličnog naziva. „Niti“. Koje ih povezuju, Milica sa svojim balerinama , akrobatkinjama, žena u pokretu, stvara svoju priču koja je prijemčiva i koja prosto privlači svojom vedrinom i šarmom. Izložena ostvarenja Miličina indirektno upućuju na zreo i utemeljen umetnički stav autorkin, osećajnost i izuzetnu senzibilnost – kaže istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić i dodaje da slikarski opus makedonskog umetnika čini kompaktnu i konceputalnu celinu, sa pojavom nekoliko konstanti koje predstavljaju specifični izražajni jezik ovog autora.

–Minimalistički koncept, referencijalnost, slikarski postupak koji je tako svež i senzibilan kao i ženske figure na njima. Metaforična i espresivna svojstva njegovih slika, asocijativno umesto narativnog i čvrsti elementi grade dinamiku i tenziju slike, predstavljaju specifični jezik autora. Ovom izložbom dva sjajna autora, Milica Alimpić Ilić i Aleksandar Džingo predstavljaju svoje slikarsko stvaralaštvo koje je u njima ujedno i sredstvo istraživanja ličnog i intimnog prostora, odnosno konstrukcije unutrašnjeg prostora u odnosu na spoljašnjost. Duboko povezano unutrašnjim nitima ova dva autora.
G.P.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa