20. jul 2023.20. jul 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PETROVDANSKI DANI, MASKENBAL, FUDBAL, FOLKLOR...

Vladimiračka Gudijada, gastronomska promenada 2023

Gastronomski brend Opštine Vladimirci već prepoznatljiva Gudijada i 2023. godine bila je promenada mirisa i ukusa, trubača, kolo se vilo i dobro gostilo u danu koji se sa nestrpljenjem čekao. Preko 120 ekipa se nadmudrivalo u umešnosti pečenja prasadi, kotlića i svakojakih gurmanluka. Trubački orkestar Tamnava bend je davao ritam a ispomoć je stizala sa svih strana, jelo se i pilo ali i dobar duh rasipao ulicama centra varošice. Ni nesnosna žega nije omela zaljubljenike u druženje i odmor od sezonskih poslova.

Foto: "Glas Podrinja"


Foto: "Glas Podrinja"


A gosti pristizali sa svih strana, od onih iz okruženja ali iz Beograda, Novog Sada, do onih koji se odmaraju od rada u tuđini, za zbirni utisak na svakom koraku, jedni su Vladimirci. U prilog tome ide i izložba narodne radinosti u danu druženja ali i simultanka u šahu u senovitom hladu ispred vremešne zgrade Konaka. Na 11 tabli vele majstor Danilo Milanović se ogledao sa znalcima igre na 64 polja a remi su izborili Slavoljub Savić i Nenad Gačić.

Foto: "Glas Podrinja"


Foto: "Glas Podrinja"


Foto: "Glas Podrinja"


Foto: "Glas Podrinja"


Sportsko popodne i muzičko veče obeležili su treći dan Petrovdana. Veterani Crvene zvezde i domaćeg Jedinstva su ispunili tribine i uz pravu prijateljsku utakmicu postigli čak devet golova. Pobedilo je Jedinstvo sa 5:4 (poluvreme 3:3) a golove za domaće postigli su Brkić dva, Ranković i Makević, dok je gol odluke dao Cvetin Petrović, dok su među starim majstorima koje su predvodili Karas i Borovnica u crveno- belim dresovima golove dali Nikolić, Bursać, Stojanović i Babić.

Foto: "Glas Podrinja"


Vredno je istaći i da su na turniru u malom fudbalu najbolji bili fudbaleri iz Kujavice, druge su bile Lojanice a treće Provo. Sve je začinio Amadeus bend u etno – parku, merak za sve koji vole muziku i dobar provod.


Kiptelo je dobro raspoloženje poput kotlića i preplanule prasadi, kako neko u šali reče na vrelom suncu. A sve uz obilje gurmanluka i pozdrav uz obećanje vidimo se sledećeg leta na petrovdanskim danima čija je kruna i ove godine bila gastronomska promenada, vladimiračka Gudijada. Sad već nešto što velikim slovima ispisuje ime Vladimiraca među manifestacijama od ukusa, plod posvećenosti Lokalne samouprave i Turističke organizacije opštine.

Foto: "Glas Podrinja"


Prezadovoljan je prazničnim danima prvi čovek opštine Goran Zarić uz osmeh sumirajući sve od ambijenta u etno-parku do brenda Gudijade. Poželeo je da se uz trajanje dopunjuje i onim čime se Vladimirci diče gostoprimstvom i da kao kutak mira i lepote, odenut igrom i pesmom te gurmanlucima pročuje do neslućenih daljina. Petrovdanski dani na ponos opštine a Gudijada da ruši granice sličnih manifestacija, poželeo je Zarić.


Foto: "Glas Podrinja"


Nastupi KUD „Ćirilo i Metodije“ iz Busija i „Izvor“ iz Starih Banovaca u lepezi nastupa domaćina obeležili su dan pesme i igre uoči Gudijade u domu svih manifestacija na otvorenom, u etno- parku. Gosti su otpočeli vez čuvanja tradicije uz folklor biblioteke Diša Atić a šarmom su sve oduševili predškolci „Suncokreta“ te osnovci škola „Žika Popović“ i „Jovan Cvijić“ a sve začinio virtuoz na harmonici Uroš Kovačević. Umeće su pokazali i KUD „Beljinac“ iz Skele i srednja Posavotamnavska škola sa Domom učenika i gosti u više numera da bi uz brojne meštane i goste ali i čelnike Opštine Vladimirci sa Goranom Zarićem poželeli da se sretnu i naredne godine. Dan će se pamtiti i po izložbi narodne radinosti gde je svako pronašao kutak za sebe od ćilima i ručnih radova do ikona i drugih rukotvorina sa prostora Opštine Vladimirci.


Foto: "Glas Podrinja"


Maskenbal, praznični buket maštovitosti ispunio je prostor etno – parka najmlađima. Maskenbal iz snova okupio je i roditelje i rodbinu na žurci bez granica. Igra sa balonima od sapunice bila je samo uvod u defile oko 70 klinceza i klinaca i donela je sve što je mamilo osmehe i aplauze. Animatori od klovna Džerija do džina na štulama bio je prethodnica defilea kostima uz aplauze oduševljenja. Žiri u sastavu načelnica opštinske uprave Slavica Mirković i direktor Doma zdravlja doktor Branko Isailović uz pomoć ekipe biblioteke Diša Atić i PU „Suncokreti“ čije su i vaspitačice bile u kostimima po izboru, imao je težak posao odrediti najbolje. Prisutnima se najviše dopao kostim sunđer Boba i Patrika a najviše je bilo veštica. Najoriginalniji i svojevrsni pobednik je bio maleni gusar, najmlađa devojčica pčelica a dečak Garavi sokak. Ručno izrađena maska gusar, ekološka orao, najsmešnija jež a ručno izrađena mlada. Kapa dole za maštovitost koja je donela prigodne nagrade a svi učesnici odreda su zavredeli zahvalice. Praznik mašte dostojan petrovdanskih dana a da se lepota da i nadgraditi pobrinuo se iste večeri na bazenima Vladimirci Fama bend za one kojima je žurka na otvorenom praznik za sebe.



Turistička organizacija je nagradila po tri najbolje ekipe u pečenju prasadi i u spravljanju kotlića. Među majstorima pečenja prasadi prva je bila ekipa Poslednji obrok iz Vladimiraca, druga je bila ekipa Opštine Bogatić a treći Mačkovi. Kotlić su najbolje spremili članovi ekipe Mitrović iz Komirića, druga je bila ekipa Lovčević a treća Rođaci Ba Bjeljina.
S.K.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa