15. mart 2012.15. mar 2012.
OPŠTINA LjUBOVIJA ULAŽE U STOČARSTVO

STIGLE JUNICE

Ministarstvo poljoprivrede i opština Ljubovija finansirali nabavku 250 visokokvalitetnih junica simentalske rase
Prošlog petka poljoprivredna domaćinstva u Azbukovici dobila su potpuno besplatno junice, koje su uvezene iz Austrije. Za ovu namenu Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je 45, a opština Ljubovija oko 16 miliona dinara.
- Grla su podeljena na osnovu konkursa koji je raspisao Fond za razvoj poljoprivrede. Tom prilikom prijavilo se 352 zainteresovana poljoprivrednika, što je za oko 40 odsto više od planiranog. Uvoz visoko genetskih priplodnih junica doprineće razvoju stočarstva u Ljuboviji i poboljšaće rasni sastav. Takođe, cilj nam je da se poveća i proizvodnja mleka kako bi ovaj kraj postao mlečna sirovinska baza, rekao je zamenik predsednika opštine Ljubovija Miroslav Nenadović.
Ova grla pored velike količine mleka, daju kvalitetnu mušku i žensku telad. Da bi njihove osobine došle do izražaja treba im obezbediti odgovarajuću ishranu i smeštaj.
- Prednost na konkursu imala su poljoprivredna gazdinstva koja imaju najmanje jedno žensko umatičeno grlo. Pored registrovanog gazdinstva, preostale junice su dodeljene domaćinstvima koja su imala najveći broj bodova utvrđenih na osnovu kriterijuma. Ono što je najbitnije azbukovački poljoprivrednici su prezadovoljni ovim projektom, naglasio je Nenadović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa