10. avgust 2023.10. avg 2023.
Najveći tim SFRJ: Radnički Beograd (ig profil BK Radnički)

Najveći tim SFRJ: Radnički Beograd (ig profil BK Radnički)

BOKS: REGION

Teške bokserske godine

Problemi u klubovima širom regiona nakon raspada države. Klubovi i lige počinjale, a potom prekidane. Četiri tima u Regionalnoj ligi. Slavija iz Banja Luke najsupešnija. Mačva 1991. izborila pirov plasman u elitu
U prvim posleratnim godinama boks nije morao da se meri po popularnosti sa drugim sportovima kod nas, već je mahom on bio mera za većinu disciplina, uz izuzetak fudbala. Najbolji mečevi su organizovani na stadionima, jer je interesovanje bilo adekvatno tom kapacitetu. Vremenom je gubio bitku sa popularnošću, međutim nikada nije bio nepopularan. Iako primarno individualni sport, prvenstveni, ekipni dueli su bili izuzetno popularni i posećeni u drugoj polovini prethodnog veka. Brojni materijalni problemi su mučili bokserski sport, ali su veliki timovi opstajali. SFRJ je imala nekoliko rangova takmičenja uz više grupa.

Poslednja sezona celovite SFRJ je okončana krajem 1991. godine. Još jednu šampionsku titulu poneo je najveći tim bivše države beogradski „Radnički“. Pre starta sezone „krstaši“ su bili jedni od favorita, uz Slaviju, Partizan i Metalac. Ipak šampion je postao Radnički. Najbolju ekipu Jugoslavije činili su: Čolakov, Macanović, Z. Palurović, Kirkorov, Jakupi, J. Prvulović, Dobrašinović, Didanović, Bilalić, Bajrović, Đurišić, Mitrović, Poleksić, Drašković i Pušica.

Arnautović, Vaštag, Despotović


Pomenutu SFRJ sezonu u eliti boksovala je i Loznica kojoj je to bila treća uzastopna sezona u najvišem rangu. Ipak, reprekusije mnogih faktora su se oslikale posebno na boks. Prvu ligu je započelo deset ekipa, ali su tokom sezone takmičenje napustili: Priština, Rijeka i Radnički Slavonski brod.
Šabačka Mačva je u sezoni 90/91. ostvarila višedecenisjki san, plasirala se u Prvu ligu, no zbog finansijkih problema nikada nije započela takmičenje u eliti već krnje države naredne godine. U sastavu je imala moćne boksere poput Rumuna Vaštaga, svetskoh šampiona, prvaka Bugarske Dimitrova, vicešampiona sveta Šaćirovića. Ipak, ni na jednom meču Mačva nije imala sve boksre na rapsolaganju. Uz njih su tu bili još: Makić, Đurđević, Šobić, Miljković, Rosić, Pavlović, Vukašinović, Ristanović, Isakovski, Mladenović, Josipović, Z. Dimitrijević, Petrović, Ilić, Mitrović, S. Dimitrijević, Vujčić, Lika, Hiseni, Radosavljević. Prva liga je osigurana pobedom nad zeničkim Čelikom 14:6 u hali „Zorka“ 29. septembra 1991. Uz Mačvu, Prvu ligu su zaslužili još Vojvodina i Dinamo Pančevo. Grupa istok je prekinuta, Dubočici Leskovac je dodeljena titula, međutim mnogo klubova je zbog nemaštine odustalo od takmičenja.

Slična je posleratna priča mnogih. Nedostatak interesovanja, treninzi u neuslovnim prostorijama, nedostatak takmičenja, prestanci ligaškog takmičenja, a kvalitetan rad, uglavnom se svodio na entuzijazam pojedinaca ili grupe ljudi spremnih da ulože svoje vreme i traju uprkos svemu. Mnogi su prestajali sa radom. Provera su bila pojedinačna prvenstva i revije. Lige nisu nastavljene ili su bile kratkog daha. Primat u Crnoj Gori ima Nikšić (bivša Sutjeska), u Hrvatskoj zadarski „Sveti Donat“, Vardar u Severnoj Makedoniji, Maribor u Sloveniji.

M. Bajrović (priv. fb profil)


Danas postoji Regionalna liga, kao najjače takmičenje. Šampion je Novi Pazar. Slavija Banja Luka je najuspešnija od članova ondašnje Prve lige, danas je treći tim Regionalne lige. Loznica je četvrta, beogradski Radnički šesti, a Željezničar iz Sarajeva deveti. Partizan je tek nedavno nastavio sa radom, Metlac je 2019. godine postao šampion Srbije, a podgorička Budućnost se budi. Egzistira i Liga Srbije gde je titulu osvojio Sombor, pobedivši Crvenu Zvezdu u finalu plej ofa. Mačva je bila šampion 2007, potom je usledio dug prekid. Nacionalne titule su osvajali Metalac, Loznica, C. Zvezda...
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa