10. avgust 2023.10. avg 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

53. Međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac „Trka mira“

Mladi poneli baklju pobede

Pobede Kristijana Stojanovskog i Reke Varge. Mladi plivači pobedili konkurenciju. Na startu 74 takmičara. Najmlađa učesnica osam godina, najstariji učesnik 83. Takmičari sa dva kontinenta i iz četiri države. Bogat propratni program na kompleksu „Stari grad“
Prva nedelja u avgustu, kako tradicija i nalaže protekla je u znaku Trke mira – plivačkog maratona Jarak – Šabac, koji je 53. godinu plivan u čast nedužnih žrtava Krvavog marša iz 1941. godine. Na startu u Jarku zaplivalo je čak 74 učesnika, odnono 52 plivača i 22 učesnice. Najmlađa takmičarka bila je Lena Popović (2015. godište), a najstariji učesnik je bio iz Mađarske koji je zakoračio u devetu deceniju života. Plivali su brojni uzrasti, zaveslaje su činili učesnici iz: Kine, Mađarske, Severne Makedonije i Srbije. Vreme i Sava su bili prijatni i motivišući.

Prvi su do cilja doplivali Kristijan Stojanovski (Severna Makedonija) i Reka Varga (Bečej). Pobeda na Maratonu duge tradicije je veliko postignuće, a bogatstvo je u tome što su pobedili momak od nepunih 19 i devojka od 16 godina.

Foto: "Glas Podrinja"


-Prvi put sam na ovom maratonu, pripremam se za Ohrid i ovo je odlična trka. Svaki novi maraton je posebno uzbuđenje i zadovoljstvo. Imao sam manju krizu sredinom i u završnom delu, negde između 13. i 14. kilometra, ali sam je prevazišao. Lepa, prijatna i čista voda. Bilo je naporno, ali uživao sam. Nadao sam se dobrom rezultatu i drago mi je što sam pobedio na debiju - istakao je Stojanovski, pobednik neposredno nakon nadmetanja.

Prvi do cilja stigao je Makedonac, a nedugo posle njega je stigla dama, najbrža u konkureciji plivačica i sveukupno drugoplasirana takmičarka iz Bečeja.

-Na početku sam pratila Kristijana, on je nametnuo baš jak tempo. Izdržala sam dugo, malo sam zaostala kasnije, ali sam vrlo zadovoljna ritmom kojim sam plivala i naravno pobedom. Bila je zahtevna trka, naporna, ali uspela sam da završim bez većih kriza - naglasila je Reka Varga.

Foto: "Glas Podrinja"


Nakon nekoliko godina u kome je staza od Jarka do Šapca prelažena štafetno, tri ekipe su činili plivači iz tri grada. Ove godine u saradnji sa nacionalnim Plivačkim savezom za plivanje na otvorenim vodama trka je obuhvatala i prolazne ciljeve na 3, 5, 10, 15 i 19 km. Rezultati su na svakom cilju vrednovani.

Foto: "Glas Podrinja"


-Verujemo da je ovaj maraton prvi korak povratka na stare staze slave velike manifestacije. Na ovaj način, što je najvažnija misija, čuvamo sećanje na tragičan događaj kao što je Krvavi marš i nedužne žrtve događaja, zbog kojih je ustanovljena Trka mira. Veliki broj plivača je startovao i bila je lepa slika i na startu i na cilju. Želja svih je da svake naredne godine bude još više plivača, da više publike isprati događaj i da sugrađani uživaju prve nedelje u avgustu na Starom gradu – rekao je direktor TOŠ Dušan Simić.

Šabačko plivanje među učesnicima predstavljalo je šest plivača ekipe „Delfin“: Lena Popović (2015. godište), prvoplasirana na 3 km, Stefan Ristić (2012), drugi na 3 km, Sara Popović (2010), treća na 5 km, Stefan Vuković (2010), treći na 5 km, Aleksa Avramović (2009), drugi na 5 km i Lana Kojić (2008), šesta na 3 km.

Foto: "Glas Podrinja"


Promoter ovogodišnjeg maratona bio je rekorder po broju pobeda u Trci mira Milorad Rajšić. Ovogodišnja manifestacija je njemu i slavljenička, obeležio je šest decenija od prvog plivačkog nastupa.

-Najzadovoljniji sam zbog velikog broja mladih plivača na startu, ponosan sam na sve, na malu Lenu i svu decu koja su herojski isplivala svoje trke. Veliko hvala svim plivačima koji su nastupima podsetili na veličinu maratona i u danima nakon Maratona su me zvali gosti da se zahvale. Ovo je veliki maraton, isplivati ga je veliki uspeh, a postići dobar rezultat podvig. Obaveza je da se čuva tradicija i sećanje na žrtve Krvavog marša u čiju čast je i pokrenuto sve. Žao mi je što Šapčani nisu došli u većem broju da pozdrave učesnike, da ih podrže, jer svako je dao mnogo da bi trka vredela i zaslužili su da ih dočeka bar nekoliko hiljada sugrađana – istakao je Rajšić.


Sladokusci na sceni

Kulinari, sladokusci su odmeravali veštine u pripremi ribljeg kotlića. U 2023. takmičenje je priređeno na dan Maratona, a okupilo je 26 ekipa. U jakoj konkurenciji pobedu je odnela ekipa Dušana Radojičina.


Foto: "Glas Podrinja"


Maraton odavno nije samo sportska manifestacija. Plivačko nadmudrivanje i ispitivanje snaga je centralni događaj, ali kao i svake godine, brojni propratni sadržaji upotpunjuju dan posetiocima na SRK „Stari grad“, dok čekaju plivače. Kao i prethodnih leta, organizovani su turnir u odbojci, kajakaške trke, streličarske prezentacije. Okupljenis u imali priliku da vežbaju pikado, ali i da se upoznaju i oprobaju u dve sportske discipline namenjene osobama sa invaliditetom, baskinu, gde je šabački tim treći u Evropi i kornholu. Svoje kutke su imali i najmlađi kroz igre, predstave namenjene njihovom uzrastu. Na dva mesta je svirala uživo muzika.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa