10. avgust 2023.10. avg 2023.
Foto: Udruženje građana „Cerski marš“

Foto: Udruženje građana „Cerski marš“

ČETRNAESTI CERSKI MARŠ U NEDELjU

Iz Principa

Skup ponosnih potomaka je u 7 sati ujutru na Trgu šabačkih žrtava u Šapcu. U 8 sati formiraćemo kolonu ispred Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Masarikovoj ulici i krenuti na marš dugačak 35 kilometara,
navode organizatori
Četrnaesti Cerski marš održaće se i nedelju, 13. avgusta. Ove godine posvećen je Gavrilu Principu.
-Kolona hrabrih, ponosnih i prkosnih ljudi krenuće iz Šapca put Cera da se pokloni svojim slavnim precima, junacima Cerske bitke. Njegovo preosveštenstvo Episkop Šabački Jerotej blagoslovio je održavanje manifestacije Cerski marš u molitveno sećanje na naše slavne pretke, čiji su podvizi i mučeničko ispovedanje slobode zlatne neizostavan deo našeg sveukupnog identiteta, navodi Božidar Katić, predsednik Udruženja građana „Cerski marš“.

Organizatori očekuju učesnike iz Srbije, Republike Srpske i nekoliko Evropskih zemalja. Nosilac ovogodišnje „Cerske spomenice“, najvišeg priznanja UG „Cerski marš“ je Nićifor Aničić, predsednik Društva srpskih domaćina koje je 2014. godine obnovilo spomenik Cerskim junacima u Tekerišu. Ističu da je to način da pokažu poštovanje onim ljudima koji ga zaslužuju, a nisu ga nikada dobili od ove države.

-Skup ponosnih potomaka je u 7 sati ujutru na Trgu šabačkih žrtava u Šapcu. Po dočeku gostiju uslediće zajednička molitva koju će služiti sveštenstvo Eparhije Šabačke. Stihove posvećene Cerskoj bici govoriće Nenad Karić, pesnik i karikaturista, a na Trgu će biti izložene i njegove karikature. Uslediće kratko obraćanje organizatora i upoznavanje sa Pravilima ponašanja na Cerskom maršu, planiranom trasom kretanja, planiranim pauzama i podela vode svim učesnicima ovog velikog poduhvata. U 8 sati formiraćemo kolonu ispred Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Masarikovoj ulici i krenuti na marš dugačak 35 kilometara, navode organizatori.

Tokom puta su planirane dve veće pauze :

Na 10. kilometru u dvorištu OŠ „Laza K. Lazarević“ u Varni biće zajednički doručak za sve učesnike, dok će druga pauza bit na centru Volujca, na 20. kilometru. Kraće pauze za predah i dopunjavanje vode su na svakih 5 kilometara.

-Planirano je da kolona stigne do Krsta na Ceru oko 16 časova i tu će biti pauza dok se svi učesnici na skupe kako bi zajedno, kako i dolikuje umarširali u slavni Tekeriš, mesto pobede koje simbolizuje ono što je suština našeg nacionalnog bića, navodi Katić.

Za okupljene će biti organizovan prigodan kulturno-umetnički program i zajednički ručak.

Za sve učesnike obezbeđen je prevoz autobusima sa Cera do Šapca.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa