24. avgust 2023.24. avg 2023.
Medicinar 90/91 (foto: S. S.)

Medicinar 90/91 (foto: S. S.)

SPORT: REGION

Početak smene „dinastija“

Zagrebačka Mladost jedina neprikosnovena i posle nestanka države. ŽRK Radnički, ŽRK Lokomotiva daleko od stare slave, kao i ŽKK Šibenik. Novi timovi preuzeli primat. Samo Medicinar u saveznom rangu
U poslednjem osvrtu na poslednju sezonu celovite SFRJ, nakon sećanja na fudbalske, košarkaške, rukometne, vaterpolo i bokserske sezone i velikane fokus stavljamo na odbojku i ženski sport.
Odbojkaške tabele u muškoj i ženskoj konkurenciji nismo uspeli da pronađemo, no poznato je da je poslednji šampion beogradski Partizan u muškoj konkurenciji. U finalu plej ofa savladana je Vojvodina, dok je kod dama zagrebačka Mladost osvojila još jedan trofej u nizu. Uz nacionalni, Zagrepčanke su osvojile i najveći, evopski trofej pobednika Kupa šampiona. Iako je učešće Hrvatske na velikim takmičenjima, što se muškaraca tiče, više izuzetak nego pravilo, Mladost je najtrofejniji tim sa tri finala, dva finalna turnira KEŠ, a upravo u sezoni 90-91 njihov dres nosio je i Vladimir Vanja Grbić (Nikola igrao za Vojvodinu).

Šabački kolektivi
Medicinar je bio jedini predstavnik šabačkog ženskog sporta u sezoni 1990/91. u saveznom rangu. Igrao je u Drugoj ligi Sever i sezonu okončao na petom mestu. U ligi su igrali ekipe iz Srbije i BiH. Sarajevska Bosna je postala šampion, Proleter, Ugled Temerin, Željezničar Doboj su bili ispred. Košarkašice Zorke su u Jedinstvenoj srpskoj ligi zauzele osmu poziciju na kraju sezone. Odbojkaši Zorke su ostvarili najveći uspeh u dotadašnjoj istoriji plasmanom u treći rang, Srpsku ligu Zapad iz Međuregionalne lige.


Najveću ekspanziju doživela je slovenčka odbojka poslednjih godina, posebno u reprezentativnim kategorijama, pre toga SRJ, odnosno Srbija su bile bez konkurencije po pitanju država iz regiona. Najpre je usledio period dominacije Vojvodine kod muškaraca, odnosno Jedinstva iz Užica kod žena, a potom su se radovali C. Zvezda, Partizan (zvanični šampion nakon šest uzastopnih titula Vojvodine), ali je Vojvodina po trofejima ubedljiva. Kod žena se odbojka nakon godina kada su pobeđivali Zvezda i Partizan, pre njih Poštar, izmestila iz velikih centara. Trenutno je prvak Stara Pazova, a pre nje su to bili Lajkovac i Ub. Mladost je neprikosnovena u Hrvatskoj u obe konkurencije. U finišu zajedničke države Srbije i Crne Gore, Crnogorci su preuzeli dominaciju kod muškaraca, konkretno Budvanska rivijera i Budućnost. Budvani imaju primat od osamostaljenja sa 13 titula (kao Rivijera i kao Budva), a još su šampioni bili Budućnost i Bijelo Polje.

ŽKK Zorka 90/91 (foto: „Monografija ženske košarke“ M. I.)


Kod dama u košarci Šibenik je bio jedan od jugoslovenskih centara. Tamošnji tim je poslednji šampion SFRJ, ali nakon nestanka ove države, u Hrvatskoj gubi primat, najpre od Splita, dok trenutno dominira Medveščak Zagreb. U SRJ, kada je dominirala Budućnost, najbolji je bio i njihov ženski tim, no po trofejima se izdvaja Hemofarm. Ipak, šampionati se osvajaju u talasima. Prvo su Vrščanke bile nesavladive, potom Partizan predvođen Marinom Maljković, kratko Radivoj Korać, dok sada C. Zvezda realno nema konkurenciju za najviši plasman.

Nestanak Jugoslavije označio je i kraj velikih postignuća rukometašica Radničkog. Trostruke šampionke Evrope su u poslednjoj sezoni bile prve, ali je Lokomotiva u plej ofu bila bolja. Radnički više nije osetio slast titule, nastala je nova dinastija podgoričke Budućnosti, najpre u SRJ i SCG, potom i Crnoj Gori, šampionke Evrope. U Srbiji su u talasima dominirali Knjaz Miloš, Zaječar, Radnički (KG), a uz uspehe Bekamenta i Inđije, trenutno prednjači ispred drugih Jagodina. Velika Lokomotiva Zagreb se nije snašla u novim državnim okvirima. Osvojila je samo tri titule, a Podravka Koprivnica je šampion gotovo po navici.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa