24. avgust 2023.24. avg 2023.
Bolji uslovi za najmlađe
NOVI PROSTORI ZA PREDŠKOLSKU USTANOVU U BOGATIĆU

Bolji uslovi za najmlađe

Pretškolsku ustanovu „Slava Ković“ iz Bogatića tokom prethdne školske godine pohađalo je 536 dece. Srećom, dece ima, te su neophodna proširenja postojećih kapaciteta, na čemu se intenzivno radi
Početkom avgusta počela je adaptacija nekadašnje školske trpezarije u Dublju. Kako se ovaj prostor više ne koristi deo je preuređen i prilagođen deci predškolskog uzrasta i mlađoj.

-Dobili smo jednu radnu sobu, protor za vaspitače, sanitarni čvor, prostor za odlaganje stvari koje vaspitači koriste u radu, kao i prostor gde će se deca presvlačiti. Ostalo je još samo da se postavi laminat i očekujemo da će do 15. septembra u ovaj prostor ući deca. Deci od dve i po do pet i po godina boravak će biti poludnevni, u tajanju od šest sati, dok će popodne ići i jedna grupa pripremnog predškolskog programa u trajanju od četiri sata. Moderan, lepo opremljen prostor, biće u skladu sa svim normativima, navodi Lidija Simeunović, direktorka Predškolske ustanove „Slava Ković“.

Pripremna predškolska grupa u Dublju do sada je aktivnosti imala u jako malom i nedovoljno uslovnom prostoru. Zbog malog prostora, PU je dobijala saglasnost od Opštine Bogatić da deca pripremnu predškolsku nastavu pohađaju u dve grupe.

Tokom poslednje dve godine radi se i na prilagođavanju prostora u Badovincima. Lidija Simeunović navodi da je objekat bio u lošem stanju, a da je pre dve godine urađeno grejanje, prošle godine je obnovljen krov, dok je ove godine urađena fasada. Trenutno se kompletno renovira sanitarni čvor, što bi trebalo da bude završeno do 1. septembra.

-Planira se proširenje i dogradnja ovog prostora, za šta bi naša opština trebala da dobije sredstva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Postoji objektivna potreba za proširenjem, zbog toga što u svakom trenutku tamo imamo oko stotinu dece. Postoje uslovi i za celodnevni boravak, ali u ovom trenutku to spada u dugoročne ciljeve i planove. Lokalna samouprava je uradila projekat za proširenje i iskreno se bori kako bi dobili sredstva za realizaciju, navodi direktorka PU u Bogatiću.

Nada da će se proširiti prostor u Badovicnima porasla je početkom ovog meseca kada je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, tokom posete Bogatiću, rekao da će prva sredstva koja budu opredeljena Opštini biti usmerena upravo za ovu namenu.

Radi se na još jednom projektu, kojim bi se adaptirala trpezarija koju je nekada koristila Osnovna škola „Mika Mitrović“ u Bogatiću. Prostor pripada Opštini Bogatić, a koristio bi se za smeštaj jaslenih grupa. Radi se o objektu koji je povezan sa školom, ali projekat bi obezbedio zaseban izlazak u dvorište za najmlađe.

U Očagama malo dece, u Glogovcu nova grupa
Prilagođeni prostori za najmlađe postoje i u svim selima Mačve, sem u Očagama. Postoji mogućnost da se i u tom selu ove godine oformi mešovita grupa koja bi obuhvatila decu od dve i po do šest i po godina.
-Formiranje grupe zavisi od zainteresovanosti roditelja i broja deca. Poslednje dve godine u Očagama nije bilo grupe zbog toga što nije bilo dece. Takođe, ove godine i Glogovac treba da dobije jednu grupu poludnevnog boravka. Postoji mnogo roditelja koji su zainteresovani za takav oblik boravka dece uzrasta od dve i po do pet i po godina. Pored dece iz Glogovca, tu bi mogla da dolaze i deca iz Sovljaka, Crne Bare i Salaša, navodi Lidija Simeunović.


-Dobili bismo četiri radne sobe. Ukoliko bi sve išlo po planu, radiće se u dve do tri faze. Prva faza, koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, podrazumeva adaptaciju jedne prostorije, za koju imamo hitne potrebe. Postoji jedna cela grupa jaslenog uzrasta na čekanju. Zbog toga se trudimo sada sva sredstva usmerimo ka realizaciji tog projekta. Nastavak bi bio sledeće godine, u zavisnosti od finansija, navodi Lidija Simeunović.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa