31. avgust 2023.31. avg 2023.
Odlična letnja forma Lagundžića (foto: KSS)

Odlična letnja forma Lagundžića (foto: KSS)

KAJAK: SVETSKO PRVENSTO

Leto za dugo sećanje

Tri jaka takmičenja, tri dobra nastupa za Lagundžića. Intervali kraći od sekunde odneli medanje. Pokazao konkurentnost na međunarodnoj sceni. Dva B finala na najjačem svetskom takmičenju
Iako neće biti medalje da ga seća na leto 2023. godine, šabački mladi kajakaš Branko Laguncić dugo će pamtiti tri meseca kada je u jakoj konkurenciji potvrdio konkurentnost. Ostaje u sećanju dobra forma i dug fortune prema njemu. Nakon četvrtih mesta na Svetskom i Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Italiji i Portugalu, nastupio je i u dva B finala a Svetskom seniorskom u Nemačkoj.

Na početku leta je izborio pravo da predstavlja Srbiju u jednosedu na 1.000 metara, olimpijskoj disciplini. Uspešno je prošao kvalifikacije „hiljadarke“ osvajanjem trećeg mesta u svojoj grupi, a potom je u polufinalu prošao četvrti kroz cilj u grupi gde se nalazio, uz 11 sekundi bolje vreme. Bilo je to dovoljno za B finale gde je zauzeo osmo mesto.

Delovi sekunde delile od medalja (foto: KSS)


Veslao je Branko i u jednosedu na 500 metara gde je, poput Italije i Portugala ostao „kratak“ za interval manji od sekunde za A finale. Sigurno je izborio polufinale, drugi u grupi, a onda je ponovo sreća okrenula leđa u polufinalu. Bio je peti kajakaš u najjačoj polufinalnoj grupi, pola sekunde je nedostajalo da bude treći i izbori A finale. Iako je imao vreme bolje od trećeplasiranih u drugim grupama i po učinku pripadao devetorici najboljih, propozicije su takve da prva tri iz svake grupe odlaze dalje, bez obzira na rezultat. Svetsko prvenstvo je završio kao četvrti u B finalu. Podsećamo, u Italiji i Portugalu su bronze odneli foto finiš, odnosno jedna sekunda.

-U svakoj trci sam izvlačio maksimum iz sebe i veoma sam zadovoljan kako sam izveslao sve trke i ostvarivši svoja najbolja vremena. Ovo takmičenje mi je donelo mnogo iskustva jer sam se trkao rame uz rame sa najboljima iz celog sveta. Sa još više motivacije i želje nastavljam da treniram za sledeća velika takmičenja koja me očekuju - istakao je na društvenim mrežama Lagundžić.
Reprezentativna sezona je okončana za Šapčanina, ali ne i klupska. Bane će u septembru nastupiti u obeležjima Zorke na Prvenstvu Srbije za sve kategorije.

B. Lagundžić i U. Pavlović (foto: KSS)


Svetsko prvensto je bila prva prilika da se izbori olimpijska viza, a u narednoj godini slede tokom proleća Svetski kup i kvalifikacije što otvara novu mogućnost za mesto u Parizu 2024. godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa