31. avgust 2023.31. avg 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OTKRIVEN MURAL U DVORIŠTU „NATINE“ ŠKOLE: „ZNANjE JE MOĆ“

Dobrodošlica za učenike

U pitanju je ciklus murala namenjen osnovim i srednjim školama u Šapcu. Deca su superheroji tek kada steknu znanje i uđu u školu kao u novi univerzum. Ovi murali namenjeni su prvenstveno toj ciljnoj grupi, ali i svim sugrađanima sa ciljem da budu atraktivni, dovoljno ilustrativni i dopadljivi
U dvorištu Osnovne škole „Nata Jeličić“, proteklog petka, otkriven je mural „Znanje je moć, koji su radile umetnice Käthe Löffelmann, Aleksandra Petković – TKV i Jana Danilović. U pitanju je projekat Austrijskog kulturnog foruma koji se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Šabac, Osnovnom školom “Nata Jeličić” i organizacijom Street Art Belgrade.

- Sa ponosom mogu da kažem da je urađen prelep mural u našem dvorištu, koji je ulepšao ne samo dvorište naše škole, nego i ceo naš grad. Verujem da će naši učenici biti pozitivno iznenađeni, rekao je direktor škole Zoran Starčević.

Foto: "Glas Podrinja"


Prema rečima istoričara umetnosti Filipa Kovačevića iz Kulturnog centra, važno da se muralizacija grad nastavlja.

- Već desetak godina traje ovaj projekat. U pitanju je ciklus murala namenjen osnovim i srednjim školama u Šapcu. Deca su superheroji tek kada steknu znanje i uđu u školu kao u novi univerzum. Ovi murali namenjeni su prvenstveno toj ciljnoj grupi, ali i svim sugrađanima sa ciljem da budu atraktivni, dovoljno ilustrativni i dopadljivi. Biramo umetnike koji to mogu da isprate, istakao je Kovačević.

Iako su radile na visokim temperaturama, umetnice su uspele da završe mural u predviđenom roku.
- Crtanje murala na neki način je ekstremni sport, pogotovo na ovakvim vrućinama. Pošto je to timski rad, a to je najvažnije, uspele smo da ga završimo na vreme, naglasila je Aleksandra Petković.

Foto: "Glas Podrinja"


Umetnice su imale na umu decu, prostor u kome su radile mural, kao i važnost obrazovanja.
- Bilo je zanimljivo zato što je Keti, koleginica iz Austrije dobila priliku da radi na srpskom i engleskom jeziku, dok smo Aleksandra i ja, prateći sopstveni senzibilitet i ostajući dosledne svojim radovima, prilagodile sve prostoru koji je namenjen deci, jer je to najvažnije – da se primarni korisnici javnog prostora u kome se mural nalazi identifikuju sa njim. Pokušale smo da komuniciramo sa decom, rekla je Jana Danilović.

Umetnica iz Austrije oduševljena je Šapcem i saradnjom sa koleginicama.
- Provela sam divno vreme radeći na ovom muralu sa svojim koleginicama. Oduševljena sam gradom i gostoljubivim Šapčanima. Iako je bilo veoma toplo, mislim da smo uradile dobar posao, poručila je Käthe Löffelmann.

Mural dobrodošlice za novi početak školske godine ima oko 100 kvadratnih metara.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa