31. avgust 2023.31. avg 2023.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

Subvencije poljoprivrednicima

Stroga kontrola

Tokom godine utvrđene su nepravilnosti u domenu subvencija poljoprivrednicima, gde je utvrđeno da su pojedini posedovali parcele koje nisu obrađivali, a uzimali su subvencije za proizvodnju. Samo prethodne nedelje su na 99 od 101 kontolisane parcele uočene nepravilnosti, a od tih 99, 81 parcela bila je potpuno nepoljoprivredna.

-U međuvremenu su iskontrolisane još 43 parcele, od čega 39 je bilo u nepravilnosti. To su ljudi koji nisu poljoprivrednici, oni su u e-agraru prijavili parcelu na kojoj je šuma. Ko zna koliko dugo su uzimali novac iz sredstva budžeta, a nisu se bavili poljoprivredom na toj parceli – istakla je nadavno za Euronjuz Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

Za one koji ne obrađuju, a prijavili su se za subvencije jer im se u katastru to vodi kao poljoprivredno zemljište, situacija je drugačija.

-Ta gazdinstva su i otvarana da bi dobili subvencije. Prvo će ići u pasivan status na tri godine, a onda upravni postupak i sve ono što iz zapisnika proizilazi. - kaže ministarka i najavljuje nastavak kontrola.

-Trenutno se kontroliše 686 parcela, pa ćemo u narednih 7-10 dana imati i za njih izveštaj. To nema nikakve veze sa subvencijom. Ona se uredno svima isplaćuje i neće biti zaustavljena jer se nešto proverava. Onaj ko bude doveden do toga da ima neispravnost, moraće da vrati sredstva u budžet”, zaključila je Tanasković naglašavajući da trenutno postoje 303.000 subvencija po hektaru.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa