31. avgust 2023.31. avg 2023.
Foto: intef

Foto: intef

SPUŠTENA ZAVESA NA 4. INTEF

„Paklena pomorandža“ apsolutni pobednik

Foto: INTEFČetvrto izdanje INTEF festivala okupilo je 12 predstava u selekciji festivala, po izboru selektora Đorđa Markovića. Nastupili su glumci iz Kikinde, Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Niša, Laktaša, Banjaluke i Mostara. Više od 100 umetnika prodefilovalo je festivalskom scenom u sedmodnevnom trajanju festivala, a Stručni žiri u kom su bili: Milena Božić, Tanasije Ćakić i Nikolina Vujević, nakon dugog većanja, gde su nijanse odlučivale, doneo sledeće odluke:

Nagrade u studentskoj selekciji
Specijalna nagrada za režiju i adaptaciju priprala je Anici Petrović za režiju i adaptaciju predstave „Mulej“, Akademije umetnosti iz Novog Sada. Nagradu za najbolju mušku u gu zaslužio je Nikola Štrbac za ulogu Vojceka u predstavi „Vojcek“ AKUD „Branko Krsmanović“ (Beograd). Priznanje za najbolju žensku ulogu osvojila je Jana Dekanski za ulogu Zoje“ u predstavi „Prst“ FSU iz Beograda.
Predstava „Lala“ teatra „Gusani u magli“ iz Kikinde proglašena je najboljom u ovoj konkurenciji.

Nagrade u omladinskoj selekciji
Specijalna nagrada za muziku predstavi „Paklena pomorandža“ u izvođenju „Kulturociklina“ i KCK Kruševca. Nagrada za vizuelni identitet „Vladislav Lalicki“ predstavi „Paklena pomorandža“.

Foto: intef


Priznanje za epizodnu mušku ulogu „Cane Firaunović“ dodeljeno je Mihajlu Miloševiću za ulogu Mare opajdare u predstavi „Doba baraba“ Prve kragujevačke gimnazije. Anja Lazić, iz iste predstave ponela je priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu „Anja Lazić“. Najjači utisak u glavnoj muškoj ulozi, prema oceni žirija ostavio je Igor Ivanovski, dobitnik priznanja „Milenko Zablaćanski“, tumačeći ulogu Georgija Stepanovića Smirnova u predstavi „Medved i prosidba“ Akademskog pozorišta SKC iz Niša. U istoj predstavi nastupa i najbolja glavna ženska uloga Anđelia Mirović (uloga Natalije Stepanovne) i ona je dobitnik priznanja „Branka Crnomarković“. Priznanje „Aleksandar Aca Ognjanović“, za najbolju režiju pripalo je Sandri Maksimović, režiserki „Paklene pomorandže“.
„Paklena pomorandža“ je ponela nagradu „Vožd“ za najbolju predstavu u studenstkoj selekciji koja je zaslužila priznanje i publike sa prosečnom ocenom 4,85.

Pored Stručnog žirija o laureatima je odlučivao i Žiri učesnika sastavljen od predstavnika svakog pozorišta, učesnika u Glavnom programu festivala u sastavu: Mihajlo Milošević, Stefan Ostojić, Janko Kovačević, Jana Dekanski, Adriana Salahović, Emana Tabaković, Matija Desančić, Sonja Jovandić, Jelena Đikić, Ivan Dimitrijević, Milica Dimitrijević i Nikola Štrbac.

„Paklena pomorandža“ je njihov izbor za najbolju predstavu. Emana Tabaković iz Mostarskog teatra mladih je imala najbolje glumačko ostvarenje, kao i Mihajlo Milošević, iz Prve kragujevačke gimnazije. Što se tiče studenstke selekcije, žiri učesnika je odabrao Milicu Dimitrijević iz Akademije umetnosti u Banja Luci, odnosno Stefanu Ostojiću iz Kikinde.

-Neka ovaj Pakt stvori revolucionarni pokret omladine, kojoj egzistencija neće stajati na putu motivacije, ambicije i iskrene želje da se očuvaju i generišu zdrav duh i talenat. Hvala vam što ste nas naučili šta je zajednica, deljenje i što ste nam pokazali kako se voli život. Mladost će spasiti svet – iistakla je Milena Božić, predsednica stručnog žirija.
Stefan Ostojić, pobednik sa svojom monodramom „Lala“, oduševljen je ovogodišnjom organizacijom, i konceptom festivala.

- Taman dok je u meni postojala još trunka optimizma da mladi mogu stvarati čista srca van pokvarenog sistema vrednosti današnjice pojavili ste se Vi i tom malom plamičku dali vazduha. Opet, kad kažem Vi mislim na Vas u organizaciji, Vas koji ste osmislili festival i koji ga organizujete jer mada razumem da je Intef sad “naš festival” Vi ste direktno odgovorni za njegovo postojanje i da nije Vas ne bi bilo tog čuda od nedelju dana! – rekao je Ostojić.

Foto: intef


Bogat prateći program
U pratećem programu festivala otvorena je izložba Živojin Žika Pavlović „Crteži i slike“, povodom 90. godišnjice od rođenja velikog reditelja, slikara i pisca, a gosti festivala bili su Slobodan Šijan, filmski reditelj, Milena Pavlović, dramska umetnica i Goran Gocić, koji su govorili o monografiji o Žiki Pavloviću „Kino poeta velikog crnila“. Održana je tribina „Decentralizacija pozorišta“ portala „Hoću u pozorište“ čiji su gosti bili Sonja Petrović, direktorka FEP-a, Stefan Ostojić, glumac iz Kikinde, Rifat Rifatović, glumac iz Novog Pazara i Ivana Terzić, glumica Gradskog pozorišta iz Čačka. Dečja radionica organizovana je u saradnji sa Bibliotekom šabačkom, a radionicu za sve učesnike održali su Nikolina Vujević i Tanasije Ćakić na temu „Kasting i pozorišni marketing“, dok je Joana Knežević, glumica koja živi i radi u Los Anđelesu, priredila petodnevnu radionicu „Telo kao polazna osnova za istinu“. U čast nagrađenih odigrana je predstava „Nana“ u izvođenju glumice Milene Božić.

Organizatori festivala zahvalili su se Grad Šapcu, na nesebičnoj pomoći i ulaganjima u Dom kulture na Mišaru (sredstvima Grada ove godine su nabavljene stolice i scenska rasveta za pozorišnu salu), Turističkoj organizaciji grada Šapca, Eliksir fondaciji, zlatnom sponzoru festivala i svim drugim subjektima i pojedincima koji su nesebično sebe dali ovim festivalu.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa