7. septembar 2023.7. sep 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Caritas Šabac obeležio osam godina rada Dnevnog boravka “Sveta Sofija”

Rad sa korisnicima prioritet

„Želimo da pokažemo da osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama uz podršku mogu da budu aktivni članovi društva. Želja nam je da podižemo kvalitet života naših korisnika i da doprinesmo razvoju čitave zajednice“, rekao je direktor Caritas Šabac Miroljub Nikolić
Dnevni boravak za odrasle sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. “Sveta Sofija”, obeležava 8 godina postojanja i rada. Osnovana je 31. avgusta 2015. kao još jedna od usluga socijalne zašite koju pruža Caritas Šabac.

„U Dnevnom boravku u direktnom radu sa korisnicima angažovan je multidisciplinarni tim koga čine stručnjaci različitih profila, medicinske sestre, obučene negovateljice i volonteri. Stručni radnik je u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima ustanova zdravstvene i socijalne zaštite i drugim institucijama bitnim za korisnika. Cilj rada Dnevnog boravka je pružanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama, uz poštovanje i negovanje interesovanja korisnika i njihovih preostalih kapaciteta“, ističu iz Caritasa Šabac.


-“Sveta Sofija” je prvi Dnevni boravak u Srbiji, ovog tipa namenjen odraslim osobama sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Svih ovih godina pokazali smo da je moguće ostvariti ovakav vid usluge u praksi u našoj zemlji. Ponosni smo na činjenicu da smo od otvaranja konstantno bili dostupni korisnicima, čak i za vreme pandemije. To dugujemo našim partnerima i timu zaposlenih. Nakon godina rada, iskustva „Sveta Sofija“ ima braću i sestre u drugim gradovima naše zemlje, što nam je posebno drago – rekao je direktor Caritas Šabac Miroljub Nikolić i dodao da je od izuzetne važnosti ovakav vid socijalne zaštite, za lokalnu zajednicu, ali na nacionalnom nivou.

Foto: Glas Podrinja


-Republika Srbija je u procesu deinstitucionalizacije koji se zasniva na razvoju usluga, podizanju svesti u zajednici, ali i radu sa korisnicima kako bi mogli samostalno da žive. Ovo je veoma važan segment za nas, jer želimo da pokažemo da osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama uz podršku mogu da budu aktivni članovi društva. Želja nam je da podižemo kvalitet života naših korisnika i da doprinesmo razvoju čitave zajednice. U početku bili smo pioniri u pružanju određenih usluga iz domena socijalne zaštite, a sada grad Šabac ima 12 usluga. To je redak primer u Srbiji i primer dobre prakse za sve.
M. Ž.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa