28. septembar 2023.28. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U okviru projekta „Naučni centar - fabrika ideja za 21. vek“

Otvoren Naučni centar u Šapcu

Svečano su ga otvorili pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić
Objekat Naučnog centra u okviru projekta „Fabrika ideja za 21. vek“ svečano su u petak u naselju Letnjikovac otvorili pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, u prisustvu predstavnika Grada, obrazovnih i ustanova kulture, kao i nastavnika i učenika. „Naučni centar- fabrika ideja za 21.vek“ jedan je od najznačajnijih projekata koje je Grad Šabac u poslednje tri godine sproveo u partnerstvu sa Evropskom unijom. Njegova ukupna vrednost je 450.000 evra.

Ulaganje u budućnost
Naučni centar namenjen je deci predškolskog uzrasta i učenicima osnovnih i srednjih škola za razvoj njihovih talenata. Gradonačelnik je istakao da je to jedan od najlepših projekata grada u poslednje dve godine. Podsetio je da Grad oko 21 posto budžeta izdvaja za obrazovanje, 3,7 miliona za nagrađivanje najboljih đaka u osnovnim i srednjim školama i 3,6 miliona za stipendije studentima na godišnjem nivou.

Foto: "Glas Podrinja"


Lena Stanković,
Osnovna škola „Stojan Novaković“

Mnogo je lepo urađen objekat. Verujem da će biti korisno svim učenicima i nadam se da ću i ja imati prilike da se uključim u neke od programa.


-Ponosan sam što smo za dopunu formalnom obrazovanju uradili jedan ovakav objekat za predškolce, osnovne i srednje škole, gde će naši najtalentovaniji učenici moći sa najboljim nastavnicima da rade na svojim potencijalima i da ih iskoriste na najbolji mogući način. Grad ulaže oko 21 posto svog budžeta u obrazovne institucije i u ovaj objekat zajedno sa Evropskom unijom uložili smo ukupno 450 hiljada evra. Ovo je zaista prelepo, videli smo zadovoljstvo dece takmičara. Radionice sa roditeljima, zatim i četvorodnevni matematički kamp, puno je sadržaja koji će u ovom objektu biti ponuđeni deci. Siguran sam da će oni to koristiti na najbolji mogući način. Poslednjih 10 godina ovo su bili ruinirani paviljoni i nebrigom prethodne vlasti dovedeni u stanje da moraju da se ruše. Mi to nismo dozvolili, nego smo uložili dodatna sredstva i dobili objekat koji će biti u funkciji boljih rezultata svih naših učenika- rekao je Pajić.

Podrška formalnom obrazovanju
Pomoćnik ministra je podvukao da objekat ima izuzetno veliki značaj.
-On predstavlja nadogradnju sistema i često mi spominjemo da se možda nedovoljno obraća pažnja na talentovane i nadarene učenike. Ovo je samo jedan objekat koji će njima pružiti mogućnosti da se dokažu i iskažu u onome u čemu su dobri. Imali smo danas prilike da vidimo kako je to nekad izgledalo, a kako danas izgleda. Oduševljen sam ovim objektom, kapaciteti su fantastični za rad. Posebno me raduje da se odmah kreće sa programom, čak danas. Nadam se da ćemo u budućnosti i mi iz Ministarstva prosvete zajedno sa lokalnom samoupravom grada Šapca zajedno učestvovati i razvijati programe za naše najbolje učenike, a to je svima nama najbitnije- naglasio je Blagojević.

Foto: "Glas Podrinja"


Dijana Mitrović,
Osnovna škola Majur

Sviđa mi se kako izgleda naš Naučni centar. Moji drugari jedva čekaju da učestvuju u programima koji će ovde biti realizovani.


U Centru će se okupljati najbolji učenici koji će moći da razviju svoje potencijale uz najbolje predavače. Projekat je zamišljen kao podrška formalnom obrazovnom sistemu. Objekat poseduje smeštajni kapacitet za više od 40 učenika koji mogu da pohađaju višednevne programe. U okviru njega nalaze se kabineti za hemiju, biologiju i fiziku, multimedijalna učionica, kao i internet kafe. Od 23. do 26. septembra u Naučnom centru biće organizovan matematički kamp za učenike osnovnih škola.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa