28. septembar 2023.28. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U ŠAPCU OTVOREN CENTAR NANNA

Nismo sami

Žrtve nasilja su u fokusu, ali to nije jedina tema kojom će se baviti Centar Nanna. U Centru veruju da će se, u sprezi sa sugrađanima, teme same otvarati
Nedavno je u Šapcu otvoren Centar Nanna, koji je je nastao u okviru mreže Žene Šapca. I ovaj put u fokusu su žrtve nasilja. Aktivistkinje pomenute mreže mnogo su uradile na osvešćivanju žena koje su izložene nasilju (žrtvi je najteže da prepozna i prizna da je žrtva) i preduzele konkretne korake. U Centar su dobrodošli su i muškarci koji su žrtve nasilja.

- Namenjen je svima, deci i odraslima, ali nam se najviše javljaju žene. One su spremnije sada nego bilo kada ranije da govore o nasilju. Od nas očekuju ne samo psihološku podršku, nego i podršku u vezi sa institucijama. Najveći izazov i jesu institucije sa kojima ne mogu da se izbore i ostvare svoja prava, pre svega na bezbednost, kaže Selena Dragojević Gajić iz Centra Nanna.

Foto: privatna arhiva


Kao spona između žena koje su pretprele jedan ili više oblika nasilja i institucija, Centar ima advokate koji rade volonterski. U planu je stalno zaposleni advokat, ali za sada je „sve na mišiće“. Onako kako to radi jači pol.

Od velikog značaja je uloga psihologa Olge Perić, koja vodi grupu podrške za žene žrtve nasilja i članice njihovih porodica. Uskoro će sa radom početi grupa podrške onkološkim pacijentima koji prolaze kroz nasilje prirode, kao i medicinsko nasilje, do koga neizbežno dolazi u susretu sa sistemom.

- Osluškivale smo šta u našem gradu nedostaje. Olga je shvatila da je onkološkim pacijentima psihološka podrška jako važna, oni najčešće nisu u mogućnosti da plate terapiju, a bolnica je ne obezbeđuje. Stvaramo prostor u kome će oni dolaziti zajedno, da bi pružili podršku jedni drugima u grupi, uz stručnu pomoć psihologa.

PODRŠKA ONKOLOŠKIM PACIJENTIMA
„Nekako sam uvek doživljavala bolest kao nasilje prirode, pogotovo onu koju nazivamo neizlečivom ili teško izlečivom, onu za koju ljudi obično kažu “ono”, “ono sa tri slova” i slično. S obzirom da radim u bolnici, svako jutro viđam, uglavnom žene, koje sede na klupama blizu onkološke ambulante. Neke ispred šaltera, držeći u rukama gomilu medicinske dokumentacije. Na glavama turbani, marame, perike... Neke imaju kosu. Ili je porasla, ili nisu imale hemioterapiju. Ima tu i muškaraca, možda su pratnja, a možda pacijenti. Atmosfera, dostojanstveno-sablasna, bar je ja tako doživljavam, projektujući prirodno, svoje strahove. U svom poslu kao psiholog, srećem mnoge onkološke pacijente, ali samo u okviru obrade za izlazak pred invalidsku komisiju i pokušaja ostvarivanja prava na invalidsku penziju. Iz razgovora sa njima saznajem da ceo proces lečenja ide nekako mehanički, automatizovano i usmeren je samo na onkološko lečenje, pogotovo u Beogradu. Nema razgovora sa psihologom ili psihijatrom, nema davanja oduška niti deljenja tog ogromnog tereta koje nose sa sobom. Osim toga, nisu svi onkolozi obučeni niti prirodno talentovani za obavljanje teških razgovora sa svojim pacijentima. Šabačka bolnica ima dve divne lekarke koje leče onkološke pacijente, ali dva lekara na žalost, ne mogu popuniti deo koji mnogima nedostaje. Zbog toga, Centar Nanna želi da oformi grupu podrške za zainteresovane onkološke pacijente Šapca. S obzirom da već postoje psihološke grupe podrške za žrtve nasilja, možemo praviti pojedinačnu, ili mešovitu grupu, u kojoj bi se misli mogle preusmeriti na „tuđu muku“, videti da niko nije pošteđen od problema i usamljen. U svakom slučaju, poštujemo želje i potrebe naših sugrađana. Da rastemo zajedno!“
(Psiholog Olga Perić)


Nasilje je akcentovano, ali nije jedina tema kojom će se „Nana“ baviti. U Centru se nadaju da će se, u sprezi sa sugrađanima, teme same otvarati.

- Takođe, cilj nam je da u narednom periodu dođemo do žena koje žive u okolini Šapca, jer znamo da one prolaze kroz razne oblike nasilja. Mnogo su zatvorenije od žena iz grada, kojima više nije problem da istupe i otvoreno govore, kao i da zatraže pomoć. Zato ćemo mi ići kod njih, u okolna sela, da razgovaramo sa devojkama i ženama. Znamo da će to biti proces. Za sve je potrebno vreme, zato treba na vreme početi.

Foto: privatna arhiva


Treninzi samoodbrane za devojke i žene koji su bili praktikovani u okviru mreže Žene Šapca, nastavljaju se u Centru Nanna. Lokacije na kojoj se nalaze žene žrtve nasilja su tajne, zato što neke članice još uvek nisu izašle iz svojih situacija. Lokacije su poznate samo psihologu i damama koje dolaze.

- Radimo prošireni program u odnosu na rad u okviru mreže Žene Šapca. Javljaju nam se i onkološki pacijenti, neki koji su izlečeni, ali žele da budu prisutni za ljude koji su još uvek na putu izlečenja. Nadam se da će to izrasti u sjajnu mrežu građana Šapca gde će svako moći nešto da pruži drugima. Zato sam rekla da osluškujemo da bismo videle gde postoje izazovi sa kojima ćemo se zajedno nositi, poručuje Selena.

TRIBINA O FEMICIDU
U petak, 29. septembra, u sali Kulturnog centra Šabac, Centar Nanna organizuje tribinu na temu femicida. Predavanje će održati psihijatar dr Vladimir Jekić. Početak je zakazan za 18 sati.


Nije zgoreg naglasiti da aktivistkinje Centra Nanna rade volonterski, a da su usluge koje pružaju poptuno besplatne.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa