28. septembar 2023.28. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U hotelu „Sloboda“

Regionalno savetovanje o upravljanju industrijskim otpadnim vodama i opasnim otpadom

Okupilo se 90 učesnika iz oblasti privrede, kao i predstavnika naučnih institucija
Četvrto regionalno savetovanje „Upravljanje industrijskim otpadnim vodama i integrisano upravljanje opasnim otpadom“ održano u sredu i četvrtak, 20. i 21. septembra, u hotelu „Sloboda“ okupilo je 90 učesnika iz oblasti privrede, kao i predstavnika naučnih institucija. Akcenat je na razgovoru o opasnom otpadu- inseneraciji, skladištenju, obeležavanju, transportu. Organizator skupa je Udruženje za zaštitu životne sredine iz Beograda.

Konkretna rešenja za održivi razvoj
Prvog dana savetovanja, o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Prahovo i dvostepenoj neutralizaciji govorio je senior inženjer tehnologije u Elixir Group Jovica Damnjanović.

Jovica Damnjanović, Foto: "Glas Podrinja"


-Tokom tri godine radio sam na više projekata, između ostalog na projektu unapređenja tehnologije za tretman otpadnih industrijskih voda u Prahovu. Glavno opterećenje otpadnih voda u Prahovu potiče od proizvodnje fosforne kiseline. Projekat unapređenja tretmana podrazumeva primenu tehnologije dvostepene neutralizacije, gde je akcenat bio na smanjenju gubitaka fosfora i većem stepenu recirkulacije vode u procesu. Na ovaj način ćemo značajno smanjiti količinu tretirane vode koja se emituje u recipijent, gde očekujemo da će sadržaj fosfora biti značajno ispod propisanih graničnih vrednosti. Ovaj projekat je primer primene cirkularne ekonomije, doprinosi ekološkom benefitu, održivom razvoju, celokupnoj društvenoj zajednici. Krajnji cilj je da dostignemo nultu emisiju otpadnih industrijskih voda u Prahovu- istakao je Damnjanović.

Menadžer održivog razvoja Elixir Zorke Nataša Todorov predstavila je primenu alternativnih sirovina i recirkulaciju vode u procesu proizvodnje u Elixir Zorka.

Nataša Todorov, Foto: "Glas Podrinja"


-Kroz prezentaciju mi je bio cilj da približim predstavnicima privrede konkretna rešenja u primeni cirkularne ekonomije i upotrebi alternativnih sirovina u procesu proizvodnje mineralnih đubriva, na koji način se vrši recirkulacija tečnosti u samom procesu proizvodnje mineralnih đubriva i koje su prednosti primene ovih rešenja u proizvodnji. Naš cilj je da praktična rešenja i benefite primene cirkularne ekonomije razmenjujemo, ne samo sa privredom i stručnom zajednicom, već i sa svim zainteresovanim stranama, uključujući i lokalnu zajednicu i naše sugrađane. Veoma nam je značajna saradnja sa fakultetima i školama, gde se sve više daje na značaju ovoj temi i podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine, upotrebi obnovljivih izvora, kao i ponovnom iskorišćenju neobnovljivih resursa u procesima proizvodnje i značaju toga za celu privredu i samu državu u kojoj živimo- podvukla je Todorov.

Integrisano upravljanje otpadom bilo je tema izlaganja Jelene Tice i Tijane Babić iz Elixir- Mineralna đubriva d.o.o, ogranka Eco Lager.

Primer dobre prakse
-Pošto je tema skupa „Otpadne vode i integrisano upravljanje otpadom“, tako smo mi i izabrali da naša tema bude integrisano upravljanje otpadom kako bismo širem skupu predstavnika domaće privrede predstavili delatnost upravljanja otpadom, šta je to otpad, koja je njegova osnovna podela, šta upravljanje otpadom podrazumeva po zakonu i podzakonskim aktima Republike Srbije. Tokom naše prezentacije osvrnule smo se na zakonsku regulativu i obaveze u domenu privremenog skladištenja otpada, jer je to delatnost koju obavljamo u Eco Lager-u, pa smo u skladu sa tim pokušale da kroz praktične primere predstavimo ispravnu primenu zakonskih propisa u ovoj oblasti- objasnila je Jelena Tica.

Jelena Tica, Foto: "Glas Podrinja"


Drugog dana učesnici su obišli fabriku Elixir Zorka i kompleks Eco Lager- skladište opasnog i neopasnog otpada.

-Cilj posete je da se pogleda prvo skladište opasnog i neopasnog otpada u Srbiji koje je uređeno po najvišim standardima Evropske unije, uz primenu zakonske regulative, najbolje prakse, pogotovo za buduću inseneraciju opasnog otpada. To je jedini način da se reši pitanje opasnog otpada u Srbiji i početak zbrinjavanja otpada, prvi korak ka rešavanju tog pitanja u cilju upravljanja opasnim otpadom u Srbiji. Imamo veliko interesovanje učesnika za ovu posetu, jer su svi iz privrede i generatori su otpada, žele da otpad na pravilan način skladište, obeleže i zbrinu- istakla je organizatorka Ljiljana Tanasijević.

Ljiljana Tanasijević, Foto: "Glas Podrinja"


Violeta Žigić, zadužena za prodaju u kompaniji Karmeus, fabrike „Jelen do“, lidera u proizvodnji kreča, prijatno je iznenađena posetom.

-Moram da priznam da nisam očekivala ovoliki nivo razvoja i da sam prijatno iznenađena. Prethodno sam radila u cementari u Beočinu, sad sam u fabrici koja jako vodi računa o zaštiti životne sredine, ljudi. Ovo što sam imala priliku da vidim uverilo me da ne zaostaju nimalo u tim segmentima, čak u nekim stvarima vidim i prednosti u odnosu na nas- naglasila je Žigićeva.

Violeta Žigić, Foto: "Glas Podrinja"


Tokom prethodna dva- tri meseca više od hiljadu ljudi, bilo da su u pitanju stručni saradnici, institucije, studenti, đaci ili građani, posetilo je kompaniju Elixir, kako bi se na licu mesta uverilo u način poslovanja i rada. Učesnici su imali priliku da obiđu i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda JKP „Vodovod“ Šabac.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa