28. septembar 2023.28. sep 2023.
Foto: Macvainfo.rs

Foto: Macvainfo.rs

Manifestacija obeležila deceniju postojanja

„Metkovačka vesela mašina 2023“

Takmičenje u pečenju rakije otvorilo je program, nakon čega je usledilo gastronomsko nadmetanje u kuvanju gulaša i listićijada
Seosko turističko domaćinstvo „Mačvanski konak“ u Metkoviću u nedelju je bilo domaćin tradicionalne manifestacije „Metkovačka vesela mašina 2023“ koja je obeležila deceniju trajanja.

Takmičenje u pečenju rakije otvorilo je program, a zatim su usledili gastronomsko nadmetanje u kuvanju gulaša i listićijada. Mini sajam domaće radinosti, nastup kulturno- umetničkih društava i pevačkih grupa iz Mačve, kao i izložba slikarke Svetlane Vračarić Ivantić, upotpunili su manifestaciju.

Tradicija koja se čuva
Organizatori, Kulturno- obrazovni centar, MZ Mačvanski Metković, STD „Mačvanski konak“ i pokrovitelj Opština Bogatić, pripremili su nagrade za najuspešnije takmičare.

-Nema veće ravnice od Mačve, a ni boljeg domaćina od Mačvanina! U etno ambijentu „Mačvanski konak“ u Mačvanskom Metkoviću, zajedno sa vrsnim mačvanskim domaćinima, prisustvovao sam događaju koji na najlepši način dočarava sliku Mačve. Nekada nije bilo kuće širom mačvanskih sela gde se u prvim jesenjim danima nije pekla rakija i spremalo za hladnu zimu. U želji da sačuvamo tradiciju i na mlade prenesemo sve ono što smo i mi u amanet dobili od naših starih, oživeli smo duh pravog mačvanskog sela i neprocenjive tradicije našeg kraja! Ovo je prava slika Mačve, koja je danas iz Metkovića poslata. Srećan sam jer je veliki broj Mačvana i gostiju sa strane prisustvovao i potrudićemo se da već naredne godine ova manifestacija još više dobije na značaju, imajući u vidu njen privredni i turistički potencijal- istakao je predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović.

Foto: Macvainfo.rs


Proglašeni najbolji
Titula najbolje rakije jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Zoran Jerotić, Miloš Tojić i Željko Vujić dodeljena je šljivovici Radosava Šobića iz Belotića staroj 18 godina. Drugo mesto pripalo je Todoru Jeini iz Metkovića, a treće Svetoliku Vešiću.

Od devet timova, u pripremanju gulaša najbolja je bila ekipa „Klenjački bivak“, druga „Kafe šansa“ iz Valjeva, a treća „Mokra braća“ iz Metkovića. Diplome, pehare i prigodne poklone uručio im je direktor Kulturno- obrazovnog centra Bogatić Ivan Ostojić.

U kulturno- umetničkom delu programa učestvovali su metkovački pesnik i slikar Ivan Vešić, KUD „Bisernica“ Dublje, dečiji ansambl FA „Đido“, solista na fruli Goran Majstorović i mačvanski pesnik Dragoljub Bata Cvetuljski.

Inspirisan tradicijom proizvodnje kvalitetne metkovačke rakije, vlasnik Mačvanskog konaka Miodrag Vujić, uz podršku Turističke organizacije opštine Bogatić, 2012. godine je organizovao prvu manifestaciju šaljivog naziva „Metkovačka vesela mašina“.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa