12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSEDNICA UDRUŽENjA „BUDIMO BEZBEDNI“
DEA ĐURĐEVIĆ U POSETI GU ŠABAC

Izrada registra osoba sa invaliditetom

Predsednica udruženja “Budimo bezbedni“, novinarka Dea Đurđević, u okviru karavana “Zajedno možemo“ posetila je u utorak Šabac. Ovom prilikom u Gradskoj upravi se sastala sa zamenikom gradonačelnika Blažom Kneževićem, rukovodiocem Odeljenja društvenih delatnosti Anom Marinković i sekretarom Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slavišom Savićem. Tema sastanka bilo je sagledavanje položaja osoba sa invaliditetom u Šapcu u cilju izrade prvog javnog registra osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Đurđevićeva je izjavila da se u Šapcu toliko radi da ima malo stvari na kojima može da se radi zajedno. Smatra da Šabac može da bude primer kako mogu da se snaže osobe sa invaliditetom da rade i učestvuju u drušvenom životu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Putujemo Srbijom da bismo osnažili osobe sa invaliditetom da nam se prijave, da svi zajedno funkcionišemo sa lokalnim samoupravama i da utičemo na Državu da nam ostvari naša prava. Država je voljna da nam ostvari prava, ali mi moramo da budemo složni u onome što želimo i da pokažemo šta je ono što je nama potrebno. Sarađujemo sa svim lokalnim samoupravama, sa Državom i sa privatnim kompanijama. Naš sponzor je kompanija “Euro bravo“, ali uključili smo i tržne centre, što se tiče parkinga, uključićemo sportske organizacije, nadam se i obrazovne institucije, rekla je Dea Đurđević.


Slaviša Savić je naveo da nastavljaju rad, kao i do sada, uz podršku Gradske uprave, ali da očekuju i veću podršku Države. Zahvalio se Dei i njenom udruženju, kao i Gradskoj upravi Šapca zbog poziva na ovaj sastanak.

-Jedna od tema je bila izrada centralnog registra za osobe sa invaliditetom, koji bi značajno pomogao u ostvarivanju određenih prava, ali i u afirmaciji potencijala osoba sa invaliditetom, koji treba da doprinesu većoj inkluziji. To bi trebalo da proizvede društvo jednakih, kako u Šapcu tako i u ostalim gradovima u Srbiji, rekao je Slaviša Savić.

Foto: "Glas Podrinja"


Ana Marinković ja navela da na teritoriji grada Šapca funkcioniše 11 udruženja osoba sa invaliditetom, koja broje više od 2.500 članova. Istakla je da se radi o značajnom broju ljudi koji imaju životne potrebe koje treba unapređivati.

-Ovaj registar će doprineti tome da detaljnije prepoznajemo i imamo popis potreba osoba sa invaliditetom, kako bi lokalna samouprava u svom delovanju na što kvalitetniji način pomogla da se unapredi kvalitet njihovog života. Grad Šabac se i do sada trudio da, kroz saradnju sa udruženjima osoba sa invaliditetom, prepozna njihove inicijative, sarađuje sa njima u smislu sklapanja različitih partnerstava, uspostavljanja usluga socijalne zaštite. Pri izradi naših strateških dokumenata udruženja osoba sa invaliditetom su nam značajni partneri, rekla je Ana Marinković.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa