12. oktobar 2023.12. okt 2023.
S. Đurić u duelu (foto: priv. fb profil)

S. Đurić u duelu (foto: priv. fb profil)

SPORT: EVROPSKA TAKMIČENjA

Iva i Šabac u grupnoj fazi

Vaterpolo klub “Šabac Eliksir” je drugi sportski predstavnik našeg grada u kolektivnim sportovima koji nastupa u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, a prvi koji je to uspeo u ovom veku. Kada govorimo o grupnoj fazi, ne podrazumevamo kvalifikacije kroz grupna nadmetanja, već zvaničnu fazu evropskih takmičenja.

Grupna faza od kraja veka
Grupne faze u međunarodnim evropskim takmičenjima postoje od poslednje decenije prošlog veka. Pre toga su sva takmičenja organizovana isključivo po kup sistemu. Najpre je grupnu fazu uvela UEFA kroz Ligu šampiona 1993, a potom i ostali sportovi.


Pre ovdašnjeg vaterpolo kluba, to je uspelo još samo šabačkim košarkašima, nekada slavnoj Iva Zorka Farmi koja se u sezoni 1996/97. nadmetala u Kupu Radivoja Koraća, onda međunarodnom takmičenju koje je nosilo imena našeg proslavljenog košarkaša.

Iva je u kvalifikacijama eliminisala Partizani iz Tirane, a potom je u grupnoj fazi igrala u grupi G zajedno sa grčkim Peristerijem, nemačkim Gesenom i finskim Namika Lahtijem. Dva puta su Šapčani savladi Fince, dva puta su poraženi od Grka i jedna pobeda protiv Nemaca bila je dovoljna za šesnaestinu finala. U nokaut fazi su eliminisani od poljske Mazovzanke. Pobeda u Šapcu od četiri poena nije bila dovoljno, jer je u Poljskoj domaćin slavio sa 15 poena razlike. Poljaci su u nastavku stigli do polufinala, kao i Peristeri. Kup je osvojio Aris.

Trofej FIBA Kup Radivoj Korać


Šabac su u kolektivnim sportovima na evropskom nivou predstavljali: RK Metaloplastika, ŽRK Medicinar, VK Šabac i KK Iva. Metaloplastika je svakako bez premca sa dve evropske titule, dva finala i dva polufinala i ukupno 16 evropskih sezona. Igrali su kroz istoriju u svim evropskim takmičenjima. Vaterpolisti su dva puta nastupali u kvalifikacijama za Ligu šampiona i četiri puta su deo Evro kupa. Medicinar je u tri navrata igrao kvalifikacije za Kup EHF, dok je Iva imala jedan evropski nastup.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa