12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

LAZINA ŠKOLA OBELEŽILA DAN ZAŠTITE ŽIVOTINjA

Ekološki kalendari i izložba

U okviru Dečje nedelje, članovi Udruženja Evropski centar za ekologiju (ECE) i Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca, učenicima OŠ “Laza K. Lazarević” podelili ekološke kalendare.

- Ovo je jedna od akcija koju sprovodimo u okviru realizacije Programa ekološke edukacije i informisanja dece na teritoriji Šapca. Udruženje ECE izradilo je kalendare na osnovu predloga koji je dao Savet. Ekološki kalendari sadrže značajne ekološke datume koji će pomoći deci da se informišu i formiraju ekološku svest i tako vaspitavaju svoju decu. Naš cilj je da imamo generacije koje će se ekološki ponašati, a samim tim imaćemo kvalitetnu životnu sredinu i zaštiti svoje zdravlje, kaže Dejan Pavlović, predsednik Evropskog centra za ekologiju.
Jozefa Jakšić, član saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca, osmislila je ekološke kalendare.

- Naši kalendari se mogu koristiti za aktivnosti u osnovnim školama i vrtićima. Važni su zbog stvaranja kulture ličnosti koja će produktivno učestvovati u zaštiti životni sredine, biti svesna značaja zdravog okruženja i razmišljati na način koji će unapređivati svoj život, istakla je Jakšić. Direktor „Lazine“škole Milan Blagojević naglasio je da je poruka Ministarstva prosvete obeležavanje značajnih ekoloških datuma tokom kalendarske godine kako bi se deca animirala i izvela iz učinioce na otvoren teren.

Foto: "Glas Podrinja"


Ova škola tradicionalno obeležava Dečju nedelju, a po prvi put Svetski dan zaštite životinja (4. oktobar). Učiteljice Svetlana Petrović i Aleksandra Pantić sa učenicima prvog razreda organizovale su kupoprodajnu izložbu.

- Nastojimo da kod učenika stvorimo svest o empatiji i zaštiti životinja da bi vodili računa o kućnim ljubimcima i usamljenim životinjama. Takođe, organizovali smo bazar, na kom će učenici prvog razreda predstaviti i prodavati svoje radove poput kućice za ptice, gde će udomiti ptice stanarice preko zime, poručila je učiteljica Petrović.

- Doveo sam Tedija zato što je danas Dan zaštite životinja. Drugari su doneli zeca, ribice, kuče, kornjaču, papagaja, šta ko ima, kaže Bogdan Nenadović, učenik prvog razreda.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa