Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Četiri republičke nagrade za đake Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika

Hrabrost, upornost i znanje se nagrađuju

Stefan Đorđić, Nevena Lučić, Mirjana Dašić i Nataša Marinković doneli su u Šabac odličja
Na Republičkom takmičenju poljoprivrednih škola iz oblasti prerade i proizvodnje hrane učenici završnog smera pekar- mesar, osvojili su dve nagrade. Drugo mesto Stefan Đorđić- mesar i treće Nevena Lučić- pekar svrstali su šabačku Srednju poljoprivrednu školu sa domom učenika u konkurenciji od tridesetak u jedinu koja je u svoj grad sa tog nadmetanja donela dva odličja.

Psihološka priprema važna kao i znanje
-Motiv za učešće mi je bio da isprobam sebe i svoje mogućnosti. Vežbao sam teoriju i praktično znanje, možda je moglo i bolje, ali zadovoljan sam rezultatom. Najvažnija je priprema, i psihička, i fizička, a ostalo je proizvod trenutnih okolnosti. Bilo je, naravno, i treme, ali svest o tome da sve, pa i to, prođe, pomogla mi je da je savladam- istakao je Stefan.

Veliki broj časova dodatne nastave iziskivao je odricanje od slobodnog vremena, kako bi se što bolje spremio za sve što predstoji. Prvo važno takmičenje i prva važna nagrada, ali uz podršku profesora nema nesavladivih prepreka.

-Kod kuće sam vežbao dva meseca, u klanicu išao vanredno i sa profesorima, radio testove, posvetio mnogo vremena i truda. Odabrao sam ono što me zanima i imao jasan cilj kome sam stremio- dodao je on.

Nevena Lučić, Željko Jokić i Stefan Đorđić, Foto: Privatna arhiva


Mnogo mu je značila i podrška profesora prehrambene struke, mentora Željka Jokića, koji ima pozamašan staž u edukaciji i pripremanju učenika za nadmetanja tog tipa.

-Pripreme počinju od prve godine, ali se selekcija učenika ne vrši do treće godine, kada mi kao pedagozi pretpostavljamo koji bi kandidat mogao najbolje da nas reprezentuje. Ove godine je to bio Stefan. Počeli smo intenzivno da radimo od septembra, mada je on čak ceo mart, a možda i pola februara, radio dva dana vanredno, da bi poboljšao svoje veštine i to je bilo dovoljno da se nađe među prva tri takmičara- podvukao je Jokić.

Takmičenje se sastoji iz dva segmenta- teoretskog i praktičnog, koji je vezan za predmet tehnologija mesa i podrazumeva odvajanje, odnosno iskoštavanje svinjskog buta sa kožom, razvrstavanje na maloprodajne komade i obeležavanje. Cela kategorizacija uključuje mnogo elemenata i komisija sve njih razmatra prilikom ocenjivanja- vreme, tehnika, način na koji se vrši odvajanje i razvrstavanje.

-Taj deo je nosio više, 70 bodova, dok teoretski deo nosi 30 bodova- 100 celokupan rad. Malo mu je falilo da bude prvi, ali smo zadovoljni i ovim rezultatom. Najveći efekat u svemu tome je da vidi i upoređuje svoja postignuća sa vršnjacima. To je najveća blagodet, a između ostalog i nama mentorima daje smernice u kom pravcu treba da radimo i da nadgrađujemo decu, da vidimo šta smo propustili u radu prilikom spremanja. To ne znači samo za njega, znači za celu generaciju, jer ako vi imate prostora da planirate pravilno usmeravanje generacija, onda nemate mogućnosti da puno pogrešite- naveo je Jokić.

Biraju ono što vole
I prošle godine, đak profesora Jokića, takođe mesar, bio je drugi u republici. Kao mentor, i on beleži više od deset nagrada za 25 godina rada u struci.

-Na ovom podneblju mislim da nema mesara da nije moj đak. Nažalost, nisu dovoljno zainteresovani za takmičenja. Njih najviše ograničava strah od javne prezentacije naučenog, strah je osnovni paralizator u svemu, u svakom pokretačkom delu čoveka. Ako uspete kao pedagog da to otklonite, da mu „skinete te okove“, onda on nema problem i ima dovoljno samopouzdanja da pokaže veštine i znanje. Svako dete je takvo. Unutar škole negujemo timski rad, ne zavidimo ni na čijem uspehu. Svačiji uspeh doživljavamo kao naš, jer to i jesu sve naša deca- naglasio je profesor.

Nevena Lučić do sada je nizala petice iz svih predmeta, a posledično je usledila i treća republička nagrada. Ljubav prema pekarstvu pobeđuje sve druge talente i sposobnosti koje, tvrde profesori, nesumnjivo poseduje, ali je njeno opredeljenje već sada svima jasno.

-Bilo je to za mene dragoceno iskustvo i drago mi je što sam predstavljala školu i što sam imala priliku da idem na takmičenje i sa profesorom i sa Stefanom. Nije bilo toliko teško, jer stvarno verujem u to što radim. Pripremala sam se malo više od mesec dana, vežbala sam i kod kuće i u školi sa profesorom. Imali smo prvo teorijski deo, pa praktični, u okviru kojeg smo pravili pletenice od testa. Volim to što imam priliku da eksperimentišem, da naučim nešto novo. Sem toga, mogu i da probam i uživam u tome što sam uradila, a od testa mnogo toga može da se napravi, što je meni posebno zanimljivo i to će sigurno biti moje opredeljenje po završetku školovanja- rekla je Nevena.


Buduća profesija
Učenica četvrtog razreda smera veterinarski tehničar Mirjana Dašić na Republičkom takmičenju iz oblasti veterinarske medicine održanom u Rekovcu osvojila je treće mesto. Podršku joj je pružio profesor i mentor Dragan Jovanović.

Dragan Jovanović i Mirjana Dašić, Foto: Privatna arhiva


-Bilo mi je zanimljivo i zabavno, jer sam upoznala mnogo drugara iz različitih delova Srbije, tako da smo se i družili i stekli nova poznanstva. Pripremali smo se malo duže od mesec dana. Veoma sam zahvalna profesorima. Stvarno su se potrudili oko priprema i otišli smo prilično spremni. Drago mi je što smo u plasmanu među prva tri mesta, to je ipak uspeh. Na teorijskom testu sam bila druga na tabeli, a u okviru praktičnog smo imali dva zadatka- vađenje krvi kod ovce i subkutano aplikovanje leka. Bili smo smešteni kod njih u domu i u sklopu škole radili praktični deo. Domaćini su bili jako ljubazni i gostoprimljivi, osećali smo se kao kod kuće. Nije bilo straha i treme. Naprotiv, atmosfera je bila prilično opuštena. Ovo je motiv više da učim, jer planiram da se bavim veterinom u budućnosti- podvukla je Mirjana.

Nije bilo straha i treme. Naprotiv, atmosfera je bila prilično opuštena. Ovo je motiv više da učim, jer planiram da se bavim veterinom u budućnosti


Treba napomenuti i da je na 38. Republičkom takmičenju u Prokuplju učenica trećeg razreda, smer tehničar hortikulture, Nataša Marinković, zauzela treće mesto, a bodrila je mentorka, profesorka Milena Stamenić.

Milena Stamenić i Nataša Marinković, Foto: Privatna arhiva


Deca su tu da uče, profesori da usmeravaju i podržavaju. Kako je naveo profesor Jokić, nagrađeni budu oni koji najbolje isplivaju u tom procesu i imaju najviše hrabrosti da ponesu određenu vrstu tereta. A tako je i u životu, u svakom smislu.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa