Info

12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Biblioteka šabačka obeležila 176. rođendan

Večno mlad hram pisane reči

Biblioteka je mnogo više od prostora ispunjenog knjigama, ona je prostor bez granica mesto gde se upuštamo u dijalog prošlosti i sadašnjosti, stvarajući prostore za razmišljanje o tome ko smo i kuda idemo
Knjiga ne stari, ona zlati, najveće vrednosti nastajući ulaze u sferu večnosti, a ustanove koje čuvaju pisanu reč, baštine kulturu jednog podneblja ostaju večno mlade. Mladost brojčanom vrednošću dobija samo jedno obeležje. Biblioteka šabačka, ovdašnji hram knjige, 11 oktobra postao je 176 godina mlad.

-.Biblioteka šabačka je trajanje sa svrhom, ciljem, smislom, intencijom, idejom vodiljom. Ponosni smo što smo jedno od kulturnih obeležja ovog grada, prepoznati na kulturnoj mapi Srbije. Biblioteka je velika porodica koju čine svi zaposleni, korisnici, prijatelji i svi oni kojima je u životu Biblioteka ostavila trag. Ponosni smo što svi šire lepu reč o biblioteci, svedoče o našem bogatom fondu i što nam se iznova vraćaju – istakla je direktorka Biblioteke Jelena Podgorac Jovanović.

Od Čitališta šabačkog prote Jovana Pavlovića do današnje ustanove kulture koja svojom građom i različitim programima ispunjava u mnogome oblikuje kulturnu scenu grada, Biblioteka je prošla dug, kroz različite prostore, doba i vremena, no misija, značaj i ljubav Šapčana su je uvek čuvale. Biblioteka je uvek mogla i uvek će moći da računa na podršku Grada.

Foto: "Glas Podrinja"


- U vremenu kada preovladaju kraći formati, brze forme, telefoni, Biblioteka šabačka je čuvar univerzalnih i večnih vrednosti. Važno je da ima odličnus aradnju sa drugim ustanovama kulture u gradu i sa obrazovnim ustanovama. Grad će uvek biti potpora. Izdvajamo iz godišnjeg budžeta više od 60 miliona dinara za Biblioteku šabačku, a ponosni smo da izdvajamo do sada najviše novca za kupovinu knjiga, oko pet i po miliona dinara, što je najveće izdvajanje i u Srbiji za te namene – istakao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

Upravo mišljenja posetilaca Biblioteke, najeminentijih imena, posetilaca koji su brzo postali i prijatelji, iz sveta umetnosti, kulture, nauke sabrani su u izložbi „Drugi o nama. Slažemo se.“ kojom je upotpunjem svečani slavljenički program. U okviru otvaranja izložbe dodeljena su priznanja najboljim čitaocima.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa