12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Sveukupni vicešampioni (foto: KK Zorka)

Sveukupni vicešampioni (foto: KK Zorka)

KAJAK: SEZONA 2023.

Nova stotinu plus sezona

Zorka osvojila 130 medalja. Jedno odličje na internacionalnom takmičenju najvišeg ranga. Medalje u kajaku, kanuu, SUP i u slalomu. Lagundžić potvrdio kvalitet na najvišem nivou. Sveukupni ekipni vicešampioni Srbije
Kajakaška sezona u Srbiji trajala je od 1. aprila do 16. septembra i uz sve specifičnosti koje je donela, može biti svrstana kao još jedna uspešna u nizu za šabački Kajak klub „Zorka“. Ponovo je u različitim takmičenjima nacionalnog i internacionalnog nivoa ovaj kolektiv osvojio trocifren broj medalja, a talentima dao doprinos da i srpski kajak ostane u vrhu,

U zbiru Šapčani su bogatiji za 35 zlatnih, 52 srebrne i 43 bronzane medalje, odnosno 130 odličja. Na domaćoj sceni je osvojeno 129, dok je jedna internacionalna, iz najsnažnije kategorije.

Stevan Radosavljević bio je drugi u dvosedu na 200 metara na regati Olimpijske nade u Poznanju, odnosno nezvaničnom Svetskom šampionatu za kadete i mlađe juniore. Ovaj uspeh je ostvario u čamcu sa Mihailom Dadićem iz ekipe Dunav Bezdan. Steva je ove sezone uspeo da bude i u dve discipline juniorski vicešampion Srbije (četvorosedi na 500 i 1.000 metara).

B. Lagundžić (foto: KK Zorka)


Na Olimpijskim nadama poverenje je ukazano i mladoj Andrei Vukašinović koja se nadmetala sa godinu ili dve godine starijim rivalkama. Uzrastom pionirka, uspela je na nacionalnom nivou da postane šampion pionirski u K1 i K2 1.000, odnosno kadetski prvak u K2 1.000, uz vicešampionsku titulu u pionirskom četvorosedu na 1.000 i kadetsku bronzu u jednosedu na 500 metara. Na izbornom takmičenju je bila brža od starijih protivnica.

-Sezona je bila veoma uspešna i na domaćoj i na međunarodnoj sceni. Na klupskom nivou imamo visoke plasmane pionira, mini kajaka, sveukupno smo drugi tim u Srbiji, imamo četvoro reprezentativaca, ostvaren je veliki napredak kod mnogih takmičara i očekujemo da naredne sezone bude još bolje – istakao je trener Uroš Pavlović.

Zorka se može pohvaliti sa šest nacionalnih titula u seniorskoj konkurenciji, po dve u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji, odnosno jednom u kadetskoj. Ekipno, tim je sveukupni vicešampion Srbije. Bolji su samo kajakaši palanačkog Tarketa. Uz pomenutog Pavlovića takmiačre su pripremali Milan Đenadić i Luka Arsenović, uz asisteciju Sare Jovanović, Stefana Vasića i Nikole Pajića.

Dadić i Radosavljević (foto: KK Zorka)


Bane za ponos
U osvrtu na sezonu neophodno je pomenuti i Branka Lagundžića. Na nacionalnom nivou Bane je šampion jednoseda na 500 i 1.000 metara. Mihailo Subotić i on su najbrži dovsed Srbije na 1.000 metara, dok su Veljko Dovragović, Luka Manjenčić, Subotić i Lagundžić najbrži četvorosed na 1.000 metara. Ipak, iako nije bilo odličja, Branko se može pohvaliti odličnim nastupima na internacionalnom nivou. Delići sekunde i samo malo sreće delili su ga od bronze na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Italiji, Evropskom prvenstvu za istu kategoriju u Portugalu, bio je četvrti, a debitovao je uspešno i na velikoj sceni, Svetskom seniorskom prvenstvu, olimpijskoj disciplini, K1 – 1.000, gde je bio blizu A finala, iako najmlađi od svih učesnika. Nastup u Duizburgu dobija na značaju kada se zna da ga je Branko izborio u „izbijanju“ na nacionalnom nivou, u duelu sa iskusnijim protivnicima u Srbiji. Na tri takmičenja uz njega je bio trener Uroš Pavlović.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa