12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prelazak iz male sredine u gradsku arenu

Očekivanja brucoša i stvarnost diplomiranih

Brucoši imaju mnoštvo očekivanja, a koliko se zapravo ona i ispune i
pretvaraju u stvarnost saznaju tek kad diplomiraju
Prelazak iz malog mesta u veliku gradsku sredinu neretko donosi značajne promene, ali i izazove u životu studenata. Brucoši imaju mnoštvo očekivanja, a koliko se zapravo ona i ispune i pretvaraju u stvarnost saznaju tek kad diplomiraju.

Promena okoline i ljudi
Anđela Jerotić je upisala Fakultet Političkih nauka u Beogradu i deluje opušteno povodom novog poglavlja u svom životu. Kaže da joj selidba u veći grad ne predstavlja preterano veliki problem.

-Prija mi promena okoline i ljudi, generalno sam tip osobe koja voli da stiče nova poznanstva- ističe kako ne smatra selidbu i novo okruženje kao neku vrstu poteškoće na toj životnoj prekretnici.

Anđela Jerotić, Foto: Privatna arhiva


Kada su u pitanju očekivanja, raduje se novim iskustvima i sticanju znanja, posebno kroz praksu koja se održava u nevladinim organizacijama.

-Promena sredine je itekako značajna za mlade jer nam to omogućava da se prvenstveno osamostalimo i snađemo u raznim situacijama koje nas mogu zadesiti bilo gde.

Dakle, nepoznato nije uvek razlog za strah i brigu, naprotiv.

Promena sredine je itekako značajna za mlade jer nam to omogućava da se prvenstveno osamostalimo
i snađemo


Optimizam i ubeđenje da promene doprinose napretku su nešto što udruženo daju snagu mladim brucošima da se bore i žive svoje snove. „Ovu promenu shvatam kao izazov koji treba prebroditi radi opstanka“ zaključuje Anđela.

Sa druge strane, Anđela Stevanović koja je završila Fakultet tehničkih nauka, primer je da su njena očekivanja s početka studija, na samom kraju i ispunjena. Puna entuzijazma seli se u Novi Sad koji joj je bio poznat zahvaljujući starijim sestrama.

-Jako sam se radovala selidbi jer sam se zasitila malog mesta, svega što se ovde dešava, sve je bilo dobro poznato. Trebalo mi je da odem u veći grad, u nepoznato, da istražujem.

Na fakultetu se odmah prilagodila i sve kockice su se sklapale bez problema jer je volela da uči, a novi ljudi sa kojima se udružila su bili slični njoj pa su se međusobno podržavali.

Anđela Stevanović, Foto: Privatna arhiva


-Mnogo sam volela faks, od ranije mi je bio poznat način funkcionisanja i od prvog dana sam se uklopila u celu tu priču.

Kada je diplomirala uvidela je da može da se pohvali iskustvom školovanja bez većih poteškoća. Ističe kako je bio lep osećaj na početku, tako i na kraju i da može ponovo bi se vratila tamo.

Jako sam se radovala selidbi jer sam se zasitila malog mesta, svega što se ovde dešava, sve je bilo dobro poznato


-I sada mi nedostaje Novi Sad. Veliki grad je idealan jer nudi mnogo više mogućnosti od bilo kog malog mesta, sve nam je na dohvat ruke i nije mi bio problem da uplovim u novo i drugačije.

Dok jedna gleda na promene kao izazove koje treba prebroditi radi osamostaljivanja i rasta, druga uživa u napretku koji prelazak u veći grad pruža. Ove dve perspektive nam govore koliko su mladi sposobni da se adaptiraju i razoružaju neizvesnost koja ih tišti na početku studija.
Teodora Milenković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa