9. novembar 2023.9. nov 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Deo sportske zaostavštine Petra Fajfrića u hali „Zorka“

Čika Perina vitrina

Sportska oprema u kojoj su postignuti najveći reprezentativni i klupski uspesi, odličja, plakete, priznanja i foto uspomene na Petra Fajfrića porodica poklonila hali „Zorka“, kao mestu koje je čika Pera posebno voleo i Metaloplastici i Medicinaru klubovima koje je čuvao u srcu
Petar Fajfrić je ime koje mnogi Šapčani znaju, a svim ljubiteljima rukometa i sporta odzvanja snažno u svesti. To ime nosi venac slave olimpijskog pobednika, mediteranskog odlikaša, osvajača svetskih odličja.

Deo zaostavštine danas nažalost pokojnog šabačkog sportiste ostao je u gradu gde nije rođen, ali koji je smatrao svojim verovatno više od bilo kojeg drugog i na mestu koje je možda i najviše voleo od svih lokaliteta u njemu, hali Zorka.

Foto: Glas Podrinja


Ćerka i sin čika Pere, kako su ga mnogi zvali, Sandra i Zoran i sami uspešni rukometaši poklonili su sportska znamenja svog oca hali “Zorka”.

Prva olimpijska medalja koja je stigla u Šabac (Minhen 1972), bronza sa Svetskog prvenstva, odličje sa Mediteranskih igara 1967, reprezentativni dres, patike i trenerka člana reprezentacije Jugoslavije, olimpijskih šampiona, brojne fotografije iz igračke i trenerske karijere Fajfrića deo su svečane vitrine posvećene ovom asu u šabačkoj dvorani.

Foto: Glas Podrinja


Kompletna porodica je ostala u sportu i život profesionalca vodi na različite krajeve sveta, dok će pomenuti deo karijere njihovog oca ostati uvek u gradu na Savi.

-Mi smo želeli da deo tatinih uspomena ostane na mestu koje je toliko voleo i da bude dostupno sugrađanima s kojima je delio međusobnu ljubav i poštovanje. Voleo je Šabac, Metaloplastiku, preneo je ljubav na Medicinar i ta ljubav je deo onoga što je preneo i na nas. Bio je posebna ličnost - rekla je Sandra Kolaković, ćerka proslavljenog sportiste i dodala da je rukometnom znamenju mesto u hramu rukometa.

-Verujem da ovakvi predmeti predstavljaju javno dobro. Uspomene mi čuvamo u srcu, sećanja i sve što je tata bio za nas, a uvereni smo da će nekim predmetima biti najudobnije u slavnoj rukometnoj dvorani kakva je Hala Zorka.

Foto: Glas Podrinja


Rukometna porodica
Petar Fajfrić je rođen 1943. godine u Berkasovu na zapadu Vojvodine. Rukometnu karijeru započeo je u Mladosti iz Zemuna, potom nastupao za Crvenu Zvezdu, Dinamo iz Pančeva, a prve velike uspehe ostvario je noseći dres Crvenke s kojom je bio šampion Jugoslavije i igrao u polufinalu Kupa evropskih šampiona. Najveći reprezentativni uspesi su olimpijsko zlato u Minhenu 1972, kao i bronze sa Svetskih šampionata u Istočnoj Nemačkoj 1970. i Francuskoj 1974. U Metaloplastiku je došao kao zlatni olimpijac iako je ekipa onda igrala u Drugoj saveznoj ligi. Već prve sezone je izboren plasman u elitni rang gde su Šapčani i danas.

Foto: Glas Podrinja


U međuvremenu je postao inženjer poljoprivrede. Bio je trener Metaloplastike, Medicinara, a u Medicinaru je do kraja života ostao jedan od članova Uprvnog odbora. Preminuo je 2021. godine u Šapcu, gde je i sahranjen.

Ljubav prema rukometu preneo je i na decu, kasnije i unuke, te je ćerka Sandra Kolaković (dev. Fajfrić) takođe bivša reprezentativka, sada je rukometni trener, osvajala je medalju na Svetskom šampionatu u dresu SR Jugoslavije, bila je selektor u mlađim kategorijama Crne Gore, trener Medicinara, sin Zoran Fajfrić se bavio rukometom, nastuapo i na međunarodnoj sceni, živi i radi u Norveškoj, a to čini i unuk Aleksandar Kolaković, reprezentativac Srbije, internacionalac u Francuskoj, unuka Nora Fajfrić koja trenutno brani boje šampiona Srbije Jagodine i juniorska reprezentativka, odnosno Norin brat blizanac Isak Fajfrić koji nastupa u ligi Norveške.
D. B.

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa