23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“

Foto: Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“

Obeležan Evropski dan racionalne upotrebe antibiotika 2023

U sklopu Kampanje o racionalnoj upotrebi antibiotika, Ministarstva zdravlja, Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ je u petak, 17. novembra, obeležila „Evropski dan racionalne upotrebe antibiotika 2023“.

Na edukativnoj tribini za učenike trećeg i četvrtog razreda smera farmaceutski i sanitarno-ekološki tehničar govorila je doc. dr Bojana Božić Cvijan sa Katedre za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tribinu su podržali socijalni partneri škole – Opšta bolnica „Dr Laza K.Lazarević“, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“, Zavod za javno zdravlje Šabac, Apotekarska ustanova „Melisa“.

Foto: Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“


Nepravilna i prekomerna upotreba antibiotika tokom prethodnih decenija doprinela je izrazitom porastu otpornosti bakterija, čime je ovo postao globalni problem. Strategija za prevenciju antibiotske rezistencije, koju je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija, uključuje i edukaciju vaspitača, učitelja, nastavnika, kao i ostalih obrazovnih profila koji se bave podučavanjem i vaspitanjem dece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa