23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

TRIBINA U ORGANIZACIJI CENTRA NANA: GDE STANUJE DOBROTA?

Etika je esencija ljudskog postojanja

Centar Nana organizovao je tribinu proteklog petka u Kulturnom centru. Primarijus dr Zoran Katić na sebi svojstven način, asocijativno, govorio je na temu: Gde stanuje dobrota?

- Dobrota je rad o svom trošku, a ostali su dobrovoljni davaoci krvi, odnosno prevaranti koji skupljaju dobrovoljne priloge za majku neznanog junaka, a toga je koliko hoćete. E sada, da li ima više dobrih ili loših ljudi, nema preciznog omera. Društvo bi trebalo da odredi prioritete. Naš život se sastoji iz rada, pravila po kojima živimo, zakona i etike. Najnepoznatija i najmanje primenjivana je etika, a ona služi kao nadoknada svega onoga što se ne može reguslisati normama, zakonima, pravilima, ona je esencija ljudskog postojanja i druženja. Čovek je društvena životinja, pa se samo u društvu može osećati usamljenim. Da li je potrebno da se potpuno prilagodite društvu? Koliko možete, ali ne morate, pod uslovom da ne smetate drugima. Život je jedan i vi odlučujete koliko će to koštati, ali morate znati da sve što radite košta, prvenstveno vas.

Prema rečima dr Katića, dobrota se iskazuje činjenjem, u zajednici.

Foto: "Glas Podrinja"


- Tema me je podsetila na moje detinjstvo i drugove. Rasli smo u sirotinjskom kraju, gde su bile veće šanse da propadnemo nego da uspemo, ali nekolicina nas najbližih uspeli smo da završimo škole, međusobno se pomažući. Bilo je pravilo da kada ti nešto treba, ti to kažeš, pa ko može, on to završi. Ti nikada ne saznaš ni ko je to uradio, ni koliko to košta, ne duguješ nikom. Posle sam sa drugovima napravio fudbalski klub veterana na kome je bilo pravilo: „Tvoja deca su moja briga, a moja deca su tvoja briga“. Tako su naša deca postala bogatija. Ona nisu ostala bez lekarske, pravne, bilo kakve pomoći. Posle smo saznali da se to zove dobrota.

Tribina je i ovog puta bila interaktivna.

Na pitanje da li je potrebno prilagoditi se društvu, odgovorio je: „Koliko možete, ali ne morate, pod uslovom da ne smetate drugima. Život je jedan i vi odlučujete koliko će to koštati, ali morate znati da sve što radite košta, prvenstveno vas“.

U razgovoru se poentiralo:” Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi”.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa