23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

DVA ŠAPČANA: IVAN GLIŠIĆ I IVAN VELISAVLjEVIĆ

Nekad i sad

Ivan Glišić i Ivan Velisavljević upoznali su se sredinom devedesetih. Glišić je već bio afirmisani pisac (nagrađivane monografije o Crnjanskom, Bori Stankoviću i Isidori Sekulić, kao i hitovi “Ulica jorgovana” i “Žubor voda žuborila”), a Velisavljević je bio učenik šestog razreda Osnovne škole.
Povezalo ih je fanzinaštvo. Glišić je imao fanzin Mozak u tegli, a Velisavljevi Benzin. Udružili su se u zajednički fanzin Benzin/M.U.T.

Foto: Privatna arhiva


U međuvremenu, Velisavljević je završio šabačku Gimnaziju, potom diplomirao Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, radom iz filmologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar. Dobitnik je nagrade “Rejmon Keno” za prozu, i “Josip Kolundžić” za najbolji esej iz oblasti filma. Autor je dva izvedena pozorišna komada, a kao dramaturg sarađivao je na nekoliko uspešnih pozorišnih predstava. Na Radio Beogradu emitovane su mu četiri originalne radio-drame, kao i petnaestak adaptacija proznih dela, među kojima i tri Glišićeva romana: Čizme slobode, Plastično lice i Šljamhaus.

- Zajedno smo nastupali, igrali glavne uloge u igranom filmu Pojačalo i gitara, po istoimenoj priči prekaljenog rokera i pankera, ninovca Slobodana Tišme, kao i u dokumentarcu Fanzini s Marsa, oba u režiji Siniše Dugonjića, seća se Glišić.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa