7. decembar 2023.7. dec 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

NARODNI UNIVERZITET U ŠAPCU PROSLAVIO STOTI ROĐENDAN

Povratak u sećanje grada

Narodni univerzitet u Šapcu proslavio je stoti rođendan. Tom prilikom, predstavljena je monografija „100 godina Narodnog univerziteta Šabac“, čiji je autor prof. dr Branislav R. Tanasić.

- Narodni univerzitet prvi osnovan je 1. decembra 1923. godine, a drugi put, iz meni nepoznatih razloga, u sastavu Šabačke narodne knjižnice i čitaonice 1928. godine. U godišnjim izveštajima ŠNKČ, pronašli smo mnogo podataka i ilustracija za monografiju. Naša ideja je bila upravo ta - da osvetlimo predratni deo, koji je bio skrajnut iz javnosti. Iako je originalni Narodni univerzitet postojao (sa minimalnim aktivnostima) 1958. osnovan je Radnički univerzitet. O tom periodu gotovo da nema tragova da bi, četiri godine kasnije, došlo do spajanja čime je izvršena zvanična egzekucija Narodnog univerziteta do 2003. kada je vratio svoje originalno ime, ističe prof. Tanasić.

Proteklih pet godina, Narodni univerzitet je, po Zakonu o javno priznatom organizatoru, ponovo afirmisao aktivnosti za stručno osposobljavanje i različite zanate.

- Kroz našu firmu prošlo je preko pedeset hiljada polaznika. Mislim da smo prvi regionalni javno priznati organizator aktivnosti za obrazovanje odraslih. Kod nas može da se dobije sertifikat za bravara-zavarivača, montera suve gradnje, negovateljicu, pekara, kao i za engleski jezik. U procesu smo dobijanja rešenja i za druga zanimanja. Preduslov je završena osnovna škola i najmanje šest meseci prakse za odabrano zanimanje, navodi diretkor Narodnog univeziteta Dejan Marković.

Prof. Tanasić podsetio je prisutne da je Narodni univerzitet osnovao Ljubomir Pavlović, čije ime nije ostalo u sećanju grada.

- Prema godišnjem izveštaju Šabačke knjižnice i čitaonice, jedan deo fonda bio je odvojen za njegovo poprsje, međutim, izbio je rat, novac je nestao i to više nikada niko nije pomenuo, dodaje Tanasić.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa