14. decembar 2023.14. dec 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

OŠ „Janko Veselinović“- 200 godina IO u Glogovcu i 144 godine škole u Crnoj Bari

Tradicija obrazovanja generacija za ponos

Prva su škola u Opštini Bogatić gde je uveden obogaćen jednosmenski rad. Brojni projekti, dobra saradnja sa lokalnom zajednicom, đaci, nastavnici i roditelji na istom zadatku- da obrazovanje mladih naraštaja bude što bolje
OŠ „Janko Veselinović“ na teritoriji Opštine Bogatić ove godine obeležila je dva jubileja- 200 godina postojanja i uspešnog rada škole u Glogovcu (izdvojeno odeljenje) i 144 godine rada škole u Crnoj Bari. To je bio povod da za Dan Opštine dobiju Povelju.

Obogaćen jednosmenski rad i uspesi učenika
-Kolege završavaju monografiju gde verodostojni istorijski podaci govore da je škola u Crnoj Bari možda među prvim seoskim školama u Srbiji, te da je zapravo i starija. Matična škola je do sedamdesetih godina bila u Glogovcu, pa kasnije, odlukom opštinskih vlasti, premeštena u Crnu Baru- objašnjava direktorka škole, profesorka razredne nastave Milena Dostanić.

Sada tu obrazovnu ustanovu pohađa 136 đaka sa izdvojenim odeljenjima u Glogovcu i Sovljaku. Glogovac prvi put ove godine ima samo jedno kombinovano, a sledeće će ponovo imati dva kombinovana odeljenja do četvrtog razreda, kao što je slučaj u Sovljaku, dok je matična jedinica osmorazredna. Prva su škola u Opštini Bogatić gde je uveden projekat obogaćen jednosmenski rad, budući da su od pre dve godine u tom režimu.

Foto: Privatna arhiva


-Ministarstvo prosvete je raspisalo konkurs, akcenat je stavljen na slobodne aktivnosti, da se deca što više angažuju u školi, mi smo konkurisali i ušli u taj projekat. Nastavnici predlažu aktivnosti koje mogu da realizuju, roditelji i učenici biraju koje će aktivnosti da pohađaju, a rezultat je da je 80 posto učenika uključeno u obogaćen jednosmenski rad, tako da smo zadovoljni. Bilo bi lakše i bolje da imamo fiskulturnu salu. Trenutno nemamo nikakav prostor, samo učionički, biblioteku koju smo spojili zajedno sa čitaonicom. Adaptirali smo prostor bivše trpezarije, pretvorili u lepo opremljenu biblioteku i čitaonicu i tu se održavaju i radionice, seminari- podvlači direktorka.

Imaju kvalitetan nastavni kadar, a rezultati učenika na takmičenjima to i potvrđuju. Između ostalog, dobili su podršku UNICEF-a i realizovali projekat za bolji kvalitet vazduha u saradnji sa školama u Bogatiću i Badovincima.

Imaju kvalitetan nastavni kadar, a rezultati učenika na takmičenjima to i potvrđuju. Između ostalog, dobili su podršku UNICEF-a i realizovali projekat za bolji kvalitet vazduha u saradnji sa školama
u Bogatiću i Badovincima


-Prošle godine imali smo učenicu koja je učestvovala na dva republička takmičenja, pretprošle takođe dva učenika, imamo dobre rezultate na okružnim, opštinskim takmičenjima, književnoj olimpijadi, smotri recitatora. To su izuzetni rezultati, s obzirom na ukupan broj učenika. Zasluge za celokupni rad i sve što je u školi pripadaju učenicima, nastavnicima i roditeljima. Posebno u poslednje vreme, od kad sam na čelu škole, školski odbor je izuzetno aktivan, sve interesne strukture su zastupljene, a toga ne bi bilo da međusobno nemamo dobru komunikaciju. Svi uspešno sarađujemo i činjenica je da kad su ljudi informisani o svemu, imamo dobar protok informacija, može da se radi i dolaze rezultati. Zasluge za ovu povelju svakako pripadaju svim kolegama, direktorima koji su do sada radili, jer svako od njih je utkao deo sebe i dao ono što je najviše mogao u tome svemu, kao i svi ostali koje sam pomenula- naglašava.

Foto: Privatna arhiva


Podrška roditelja, nastavnika, đaka i svih meštana
Tokom proleća i leta meštani, ne samo roditelji i nastavnici, u Sovljaku su organizovali divnu akciju i uradili ogradu na dvorištu do glavne ulice. U saradnji sa Opštinom konkurišu na projekte koji doprinose poboljšanju uslova za rad i boravak đaka i nastavnika.

-U Glogovcu smo rešili problem sanitarnog čvora, koji je bio odvojen od prostora škole. Tamo imamo i jedno odeljenje koje pohađa predškolsko u školi. U saradnji sa Opštinom i Ministarstvom prosvete konkurisali smo za sanitarni blok i sredstva su nam odobrena 2021. godine, tako da smo uspeli da rešimo taj problem. Dobili smo od ministarstva milion 807 hiljada 685 dinara, učestvovala je i Opština, plus smo imali tekuće troškove da uradimo septičku jamu, jer prethodna nije bila dobra, ali smo uspeli da deca imaju pristojan sanitarni čvor u školi. Od Ministarstva pravde dobili smo savremena nastavna sredstva 2022. godine na konkursu- interaktivne table, računare, nameštaj koji godinama nije menjan, ormare za decu, jednosede, katedre, stolice, tako da smo uspešno realizovali taj projekat. Godine 2018. Opština je uradila projekat za rekonstrukciju škole i izgradnju fiskulturne sale. Imali smo zastoj u realizaciji zbog korone. Pošto je reč o velikoj sumi, podeljen je u tri faze. Za jedan deo sredstava smo konkurisali u Ministarstvu sporta, a za jedan u Ministarstvu prosvete. Pripremamo se da konkurišemo ponovo kod Ministarstva pravde za rekonstrukciju sanitarnog bloka u Crnoj Bari- kaže Dostanićeva.

Foto: Privatna arhiva


Čast je, napominje, što škola nosi ime velikana Janka Veselinovića.

-Čak imamo u školi u Glogovcu jednu sliku koju je poklonio Milić od Mačve, gde je na poleđini napisao da, ukoliko se formira Muzej Janka Veselinovića, ta slika bude tu, ako ne, da je dostavimo Narodnom muzeju Šabac. Reč je o jako vrednoj slici i videćemo da početkom naredne godine stupimo u kontakt sa njima. U školi imamo i prostoriju posvećenu Janku Veselinoviću- ističe direktorka, dodajući da divna radna atmosfera, dobra saradnja sa svim strukturama, podrška Opštine, omogućavaju napredak.

Raduju se i maju, kada će svečano obeležiti 200 godina škole i promovisati brižljivo pripremanu monografiju.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa