28. decembar 2023.28. dec 2023.
Uspešnih 14 kola (foto: RK MP Eliksir)

Uspešnih 14 kola (foto: RK MP Eliksir)

RUKOMET: METALOPLASTIKA ELIKSIR

Jesen u plavom

Šapčani i statistički pri vrhu, a po podacima još uspešniji nego prethodne sezone. Drugi tim po poseti u Ligi. Dodić i Arsić se izdvojili kao pojedinci
Vojvodina i Metaloplastika Eliksir su se izdvojili u polusezoni Super lige u gotovo svakom segmentu. Vojvodina je lider, najbolji je domaćin, najbolji gost, najefikasniji tim, a Šapčani su u svakoj od pomenutih kategorija odmah iza nje. Gledano kroz učinak odbrane, između se postavio Dinamo.

Vojvodina je primila najmanje golova, Pančevo je drugo, a plavi su treći. Metaloplastika je prosečno postizala nešto više od 33 gola po meču (33,07), dok je primila nešto više od 26 (26,07). U odnosu na prethodnu, postigla tri gola više, a dozvolila 33 manje.

Najboljih 14
U toku je osamnaesta rukometna sezona od osamostaljivanja Srbije. Trenutni učinak Metaloplastike od 26 bodova nakon 14 kola najbolji je u tom periodu. Drugi najbolji je prošlosezonski, kada je imala 24, dok je u sezoni 2018/19. osvojila 23 iz 14 duela. Najslabije učinke je imala u sezonama 16/17, odnosno 17/18. kada je imala 11, odnosno 12 bodova. Naravno, nije lako upoređivati, jer se sistem takmičenja menja, samim tim i raspored rivala.


Metaloplastika je drugi najposećeniji tim u Super ligi. Ukupno je bilo 6.450 gledalaca na domaćim ligaškim utakmicama ove sezone. To je prosek od 922 navijača na meču. Više posetilaca na tribinama ima samo Dubočica, 8.850. Vranje je treće (5.200). Partizan je četvrti (3.600). Naravno, podaci Super lige bazirani su na zvaničnim zapisnicima i proceni delegata o poseti.

Zanimljivo je da su na začelju po poseti: Obilić, Crvena Zvezda, Dinamo, dok je i Vojvodina u drugom delu tabele (ukupno 1.640 ukupno, prosečno 235 navijača). Čini se da je dominacija Novosađana svih prethodnih godina uticala da se smanji interesovanje Novosađana za mečeve u Super ligi, jer je u mečevima u okviru evropskpog takmičenja situacija drugačija.

Vodeći strelci: Brajović i Dodić (foto: RK MP Eliksir)


Pojedinačno se ističu Darko Arsić, kapiten i mladi Mateja Dodić. Arsić je najčešće biran za igrača utakmice, čak pet puta, bez premca je u Ligi, dok je Dodić tri puta bio najbolji, no dosadašnji tok sezone obeležava golovima. Postigao ih je 95, gotovo sedam po meču i trenutno je treći strlac lige. Drugi strelac Kluba, a deseti Super lige je Brajović sa 74 pogotka.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa