28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

dr Aleksandar Pajić

Investicije i projekti po meri sugrađana

„Sve što smo radili tokom 2023. godine, radili smo osluškujući potrebe naših sugrađana. Oni su izrazili potrebu za uređenjem putne infrastrukture, tako da nikada više nismo ulagali u puteve, kako na selu, tako i u gradu“, rekao je Pajić
Sumirajući godinu na izmaku, gradonačelnik u sazivu lokalne vlasti do raspisivanja poslednjih izbora, dr Aleksandar Pajić, ocenio je da je bila veoma značajna, te da su je obeležili važni projekti.

-Nastojali smo da svojim radom ostvarimo rezultate koji će građanima Šapca omogućiti bolji život. Sada, kada se osvrnemo na 2023. godinu i sumiramo sve što smo uradili, možemo da kažemo da su ovu godinu obeležili važni projekti koji su realizovani u našem gradu i da će ostati upamćena po rezultatima koje smo ostvarili. Takođe, pre dve nedelje imali smo vanredne lokalne i parlamentarne izbore, te će ova godina svakako ostati upamćena po ubedljivoj pobedi Srpske napredne stranke i na lokalu i na republici- rekao je Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Koji infrastrukturni projekti su najznačajniji za grad?
Najznačajnija i najveća infrastrukturna investicija od koje građani našeg grada već osećaju benefite je auto-put Ruma- Šabac sa novim mostom preko reke Save, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio 14. oktobra. Šapčani su na nov most čekali gotovo 50 godina i zahvaljujući državi ispunjen je višedecenijski san da se naš grad poveže sa Beogradom i Novim Sadom i bude čvorište Zapadne Srbije kada je reč o putnoj infrastrukturi. Danas se ovim auto-putem za 45 minuta stiže do Beograda, a do kraja 2024. godine u celini treba da se završi i brza saobraćajnica od Šapca do Loznice. Sve što smo radili tokom 2023. godine, radili smo osluškujući potrebe naših sugrađana. Oni su izrazili potrebu za uređenjem putne infrastrukture, tako da nikada više nismo ulagali u puteve, kako na selu, tako i u gradu. Jedan od važnih poslova koji smo završili je rekonstrukcija puta u Mesnoj zajednici Majur, na potezu od kružnog toka na ulasku u Majur do Sokine kafane u dužini 4,3 kilometra. Nas sada čeka novi investicioni ciklus u kom ćemo nastaviti uređenje puteva, a svakako jedan od važnih pravaca je put Šabac-Tekeriš u dužini 27,5 kilometara koji rekonstruiše država.

Pored auto-puta, Šabac je dobio i međunarodno putničko pristanište na reci Savi i ušao u A klasu nautike Srbije, što predstavlja veliku šansu za razvoj privrede, a naročito turizma u našem gradu. Jedan od najznačajnijih i najlepših projekata koje je Grad Šabac sproveo je i otvaranje Naučnog centra na Letnjikovcu. Ovaj projekat smo realizovali u partnerstvu sa EU. Od ruiniranog objekta uradili smo savremeni Naučni centar namenjen deci predškolskog uzrasta i učenicima osnovnih i srednjih škola za razvoj njihovih talenata. Koriste ga najtalentovanija deca našeg grada. U 2023. godini počeli smo izgradnju novog vrtića na Letnjikovcu koji će moći da primi 200 mališana svih uzrasnih grupa. Želja nam je da u narednom periodu izgradimo još dva vrtića i to u centralnoj gradskoj zoni da bismo mogli da rasteretimo grupe i omogućimo svoj deci da pohađaju vrtić bez ikakve liste čekanja. Od 1. januara vrtić će biti jeftiniji za još 10%. Naša vizija je da vrtić bude potpuno besplatan. Za šabačku Opštu bolnicu nabavljena je magnetna rezonanca. Ponosan sam što nismo uzeli ni dinar kredita za sve što smo realizovali u 2023. godini, ali i za protekle tri godine, jer smo sve uradili zahvaljujući dobrom poslovanju grada.

Najznačajnija i najveća infrastrukturna investicija od koje građani našeg grada već osećaju benefite je auto-put Ruma- Šabac sa novim mostom preko reke Save, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio 14. oktobra. Šapčani su na nov most čekali gotovo 50 godina i zahvaljujući državi ispunjen je višedecenijski san da se naš grad poveže sa Beogradom i Novim Sadom i bude čvorište Zapadne Srbije kada je reč o putnoj infrastrukturi. Danas se ovim auto-putem za 45 minuta stiže do Beograda, a do kraja 2024. godine u celini treba da se završi i brza saobraćajnica od Šapca do Loznice


Počeli su radovi na velikom sportsko- rekreativnom kompleksu na mestu nekadašnje deponije „Dudara“. Kakav je značaj tog projekta?
U saradnji sa svojom državom uveliko radimo na rešenju višedecenijskog ekološkog problema građana- sanaciji i rekultivaciji nesanirane deponije ,,Dudara“. Podsetiću da je na ovoj lokaciji grad Šabac 23 godine iznosio i deponovao svoje smeće. Tokom 2016. godine ono je samo prekriveno sa desetak centimetara zemlje i više niko nije brinuo o tome, a nalazi se na samo 50 metara od reke Save i na 100 metara od velikog naselja u našem gradu Benska bara. Deponija ne samo da je kvarila ekološku sliku grada, već je predstavljala opasnost za građane Šapca. Promena funkcije ovog prostora doneće mnoge benefite Šapčanima. Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je 142 miliona i Grad Šabac 50 miliona u saniranje celokupne deponije po svim evropskim standardima. To će biti nova zelena oaza grada. Nakon sanacije ovog mesta imaćemo veliku zelenu oazu, zonu rekreacije, sporta, kulture sve što čini život sadržajnijim, sa mnogo biciklističkih, atletskih i pešačkih staza. Igrališta za decu, teretana na otvorenom, otvorenih studija gde će se prikazivati filmovi leti. Dakle, ovo će biti jedno kultno mesto za izlazak Šapčana.

Koliko bazen pod balonom pušten u rad krajem godine pomaže profesionalcima i rekreativcima?
Plivanje, vaterpolo i drugi vodeni sportovi izuzetno su popularni u našem gradu, a zatvoren bazen koriste vaterpolisti, plivači, rekreativci i građani, tako da je investiranje u balon nešto što je od velikog značaja za sve, posebno sportiste, one koje se njim profesionalno bave. Na ovaj način značajno smo rasteretili postojeći zatvoreni bazen. Sada je kapacitet za treniranje tokom zimske sezone duplo povećan, tako da sportisti mogu da obavljaju svoje treninge bez gužve. Smatram da je ovo velika podrška za sve. Trudimo se da sport bude dostupan svima i posvećeno radimo na tome da obezbedimo što bolje uslove za bavljenje sportom. Uradili smo prvo kompleks otvorenih bazena, zatim smo instalirali solarnu elektranu na objektu bazena, čime smo smanjili potrošnju električne enrgije do 30% na godišnjem nivou, a sada i balon na olimpijskom bazenu koji je toplom vezom spojen sa zatvorenim bazenom. Stvorene su mogućnosti za korišćenje olimpijskog bazena tokom cele godine. Mnogo više termina dostupno je za građanstvo, osobe sa posebnim potrebama i naše penzionere koji će imati pogodnosti uz upotrebu penzionerske kartice. Grad Šabac je grad sporta. Mnogo novca izdvajamo za sport. Ponosan sam što se rezultati toga vide po uspesima koji naši sportisti postižu.

Foto: "Glas Podrinja"


Sugrađani su imali priliku da pogledaju značajne izložbe u ustanovama kulture i prvi put smo imali Šabačku koncertnu sezonu. Kakav je doprinos takvih manifestacija kulturnoj ponudi grada?
Šabačka likovna publika imala je prilike da u poslednje tri godine pogleda najznačajnija dela iz likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu, dela Petra Lubarde, Ljube Popovića, Željka Đurovića, Dušana Đukarića, Mome Antonijevića, Stevana Čalića i savremenika, umetničke grupe ,,Mediala“ i drugih. U avgustu ove godine otvorena je stalna muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru, koja na najbolji način predstavlja značaj i ulogu Karađorđa i mišarskih junaka u jednom od najznačajnijih događaja Prvog srpskog ustanka. Postavka kroz savremeni muzeološki pristup i stručno vođenje kustosa Narodnog muzeja u Šapcu pruža priliku svima da se upoznaju i prošire znanje o ovom događaju.

Naravno, veliki doprinos kulturnoj sceni grada, pored Narodnog muzeja, dali su Šabačko pozorište, Međuopštinski istorijski arhiv i Bilioteka šabačka. Imali smo dobru šabačku koncertnu sezonu, koju je realizovao Centar za dobru muziku iz Šapca, a započeta je nastupom Hora Radio- televizije Srbije povodom Dana grada Šapca. Šabačka publika imala priliku da čuje Vasila Hadžimanova, violinistu i našeg Šapčanina Salka Lekića, najznačajniji ansambl sa naših prostora posvećen jevrejskoj, odnosno sefardskoj muzici Shira U’tfila, Ljubišu Pavkovića itd. Šabačkoj publici predstavio se i ansambl ,,Bellezza Serbia”, sa prvacima Narodnog pozorišta u Beogradu, solistima Ljubicom Vraneš i Dragoljubom Bajićem. Veliki broj kvalitetnih programa, izvođača i nastupa, sigurni smo, doprineo je kvalitetu kulturne ponude grada, atraktivnosti programa i zadovoljavanju najrazličitijih kulturnih izraza naših sugrađana i svih posetilaca Šapca.
G.P.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa