25. januar 2024.25. jan 2024.
Ne otvarajte sumnjive poruke
ZAŠTITA OD PREVARE PUTEM SMS PORUKE

Ne otvarajte sumnjive poruke

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Centar za reagovanje na napade na informacioni sistem upozorava sve građane da je u toku fišing prevara sa SMS porukama koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga.

-Korisnicima se šalje lažna SMS poruka sa informacijom da im pošiljka nije mogla biti isporučena zbog nepotpunih informacija i da za isporuku treba otvoriti link iz poruke. Klikom (aktiviranjem) linka, građani se preusmeravaju na lažnu internet stranicu JP Pošta Srbije, na kojoj se zahteva unos ličnih podataka i podataka o platnoj kartici. Unosom ovih podataka na lažnoj internet stranici, napadačima je omogućeno preuzimanje novca sa računa građana, upozoravaju iz MUP-a.

Građanima se poručuje da ne aktiviraju link ili otvaraju prilog poruke, ako prethodno nisu sigurni da je pošiljalac, a da, ukoliko ne očekuju pošiljku, postoji mogućnost da se radi o prevari. Takođe se građani savetuju da ne pozivaju broj sa kog im je stigla poruka i ne stupaju u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruka.


-Ukoliko poruka sadrži podatke o nekom privrednom društvu ili, kao u ovom slučaju, javnom preduzeću, probajte direktno da ih kontaktirate, njihovi brojevi i adrese su javno dostupni. Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i administratori sistema nikada neće od Vas zahtevati da unosite Vaše lične podatke preko SMS poruka, navode u MUP-u.

Kako je navedeno, napadači se trude da link u SMS poruci bude što sličniji originalnom linku, umesto „posta.rs“ može pisati npr „posta-rsd-top“.

-Ukoliko ste uneli podatke o Vašoj platnoj kartici potrebno je da se hitno javite banci kako bi oni blokirali karticu u što kraćem roku i onemogućili neovlašćene transakcije. Ukoloko ste uneli Vaše kredencijale (korisničko ime, mejl adresu, lozinku i ostale lične podatke) za logovanje na e-banking, potrebno je da odmah promenite pristupnu lozinku ili se hitno obratite banci radi izmene lozinke, kaže se u upozorenju MUP-a.

Jedan od načina da se primeti da se redi o prevari jeste to da poruka ima pravopisne greške ili da su izmešana dva pisma – ćirilica i latinica, kao i dva jezika – engleski i srpski.

Na kraju MUP apeluje da se sumnjive poruke ne prosleđuju prijateljima.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa