Info

14. februar 2024.14. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Održano prvo FIRST LEGO League takmičenje u Šapcu

Kreiraj svoje LEGO remek-delo

Šabac je imao četiri predstavnika, te su uz domaćina (OŠ „Stojan Novaković) timovi iz OŠ „Nata Jeličić“, OŠ „Laza K. Lazarević“ i OŠ “Kralj Aleksandar Karađorđević”. Tim „Naopako Lego“ OŠ „Nata Jeličić“ najbolje plasiran od šabačkih
Osnovna škola ,,Stojan Novaković’’ bila je domaćin prvog FIRST LEGO League takmičenje u Šapcu proteklog vikenda. Ekipe iz osnovnih, srednjih škola i školica programiranja iz različitih gradova Srbije (Požarevac, Kragujevac, Novi Pazar, Šabac Raška, Sremska Mitrovica, Beograd, Gračanica) nadmetale su se u programiranju LEGO robota. Šabac je imao četiri predstavnika, te su uz domaćina (OŠ „Stojan Novaković) timovi iz OŠ „Nata Jeličić“, OŠ „Laza K. Lazarević“ i OŠ “Kralj Aleksandar Karađorđević” pokazali svoje znanje, kreativnost i umeće u nekoliko kategorija.

Foto: "Glas Podrinja"


-Za našu školu, ovo je bio veliki izazov i odgovornost, ali kako smo dobili pohvale od svih kolega i organizatora ovo nas je ohrabrilo da i dalje nastavimo u istom pravcu sa još većom željom da naši učenici budu srećni što su deo ovog tima- navela je nastavnica Tehnike i tehnologije OŠ “Stojan Novaković” u Šapcu Kristina Jeremić.

Foto: "Glas Podrinja"


Program je namenjen deci i mladima uzrasta od 9 do 16 godina, a iniciran je od strane Udruženje ,,Prava Priča’’. Ideja je da učenici uz pomoć mentora osmisle inovativni projekat, koji će stručni žiri da oceni na osnovu nekoliko aspekata.

-Cilj Chalenge programa je motivacija mladih kroz četiri takmičarska dela. Deca i mladi eksperimentišu, razviju kritičko razmišljanje, kodiranje i imaju zadatak pokažu dizajnerske veštine kroz STEM učenje i robotiku. Nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika su uključene, te ovo i podstičemo kod učesnika. Uz LEGO robota koji treba da ostvari određene misije zdatak je i da osmisle inovativni projekat na zadatu teme. Ove godine tema je bila Masterpiece (remek-delo), kao spoj umetnosti i tehnologije- rekla je Marija Ivković iz Udruženja „Prava priča“.

Foto: "Glas Podrinja"


Pobedničke ekipe sa takmičenja u Srbiji odlaze u Sloveniju na regionalno takmičenje, dok ekipe koje uspeju dalje da se plasiraju, odlaze na svetsko takmičenje.

-U sjajnoj atmosferi, kroz igru i pesmu, deca su stekla nova poznantstva i neprocenjiva nova iskustva, ali u svakom od njih se video veliki žar i želja za prolazak na sledeći nivo takmičenja koji se održava u Sloveniji- istakla je pomoćnik direktora OŠ “Stojan Novaković“ Marija Đerić.

Foto: "Glas Podrinja"


Stručni žiri ocenjuje konstrukciju, kod, strategiju robota, a učesnici imaju zadatak da predstave svog Robota i finalno da on reši što više misija na radnoj površini (stolu). Tim OŠ „Nata Jeličić“, „Naopako Lego“ bio je najbolje plasiran od šabačkih.

-Zadovoljni smo takmičenjem, organizatorima i onim što je naš tim pokazao. Naravno da uvek ima prostora za bolje, ali kako smo bili četvrti i u rangu sa gimnazijalcima, ponosni smo na ono što smo pokazali. Zaista jedno lepo, interesantno iskustvo i naravno da nastavljamo sa radom – ističe mentor iz „Naopako Lego“ tima Ivana Vasić, profesorka informatike i tehnike OŠ „Nata Jeličić“.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa