22. februar 2024.22. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Svečanost uz bogat program

Kineska Nova godina obeležena u Šabačkoj gimnaziji

Đaci koji uče kineski jezik pripremili su program sa svojim učiteljicama i spoj tradicionalnih ukusa obe kulture, muzike, likovne umetnosti i pesme objedinjen je u proslavi
Čajna umetnost i kaligrafske performanse uveli su goste u nezaboravno putovanje na svečanosti organizovanoj prošlog utorka u Šabačkoj gimnaziji povodom Kineske Nove godine. Đaci koji uče kineski jezik pripremili su program sa svojim učiteljicama i spoj tradicionalnih ukusa obe kulture, muzike, likovne umetnosti i pesme objedinjen je u proslavi.

Poklon Konfucijevog instituta
Na početku, direktorka Konfucijevog instituta dr Čen Sju, koja je došla u pratnji devet kolega profesora i dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Ivana Živančević Sekeruš uručile su dva laptop računara na poklon školi domaćinu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ova godina je godina zmaja, a u tradiciji kineske kulture zmaj je veoma značajan simbol koji predstavlja moć, mudrost i dobru sreću. Želim da vam ova godina donese napredak u životu, poslu i porodično blagostanje. Godinama imamo izuzetnu saradnju sa Šabačkom gimnazijom. U znak zahvalnosti za vašu podršku doneli smo dva računara na poklon školi- istakla je dr Čen Sju.

Direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković zahvalila je Filozofskom fakultetu koji je omogućio kontakt sa Konfucijevim institutom na osnovu kojeg je kasnije usledila dugogodišnja saradnja dve obrazovne ustanove.

Foto: "Glas Podrinja"


-Mnogi naši profesori koji se danas ističu svojim radom su profesori Filozofskog fakulteta. Ovo je godina prosperiteta koja donosi novac i sreću. Svima vam želim srećnu Kinesku Novu godinu zelenog drvenog zmaja. Zahvaljujem se kineskim učiteljicama i đacima koji su se zaista potrudili oko svetkovine- podvukla je Marijana Isaković.

Jedan deo posluženja, njihova tradicionalna jela, pripremili su gosti, dok su domaćini obezbedili krofne.

Kulturni doprinos globalnoj proslavi
-Profesorka kineskog u Šabačkoj gimnaziji Lai Lin, uz pomoć učenika koji pohađaju njene časove pripremila je program. Program je vrlo raznolik, ima različite segmente, lep za oko i uho. Imali smo poeziju na kineskom, pevale su se pesme koje se tradicionalno pevaju u Kini, izvedena je tačka sa lepezama, demonstracija kineske kaligrafije, tradicionalna ceremonija čaja. Pošto oni mnogo veruju u sreću, izvlačena je i lutrija na kojoj su srećni dobitnici dobili neke nagrade. Učenici naše škole program su završili pesmama na srpskom jeziku da bi dali kulturni doprinos nečemu što ima globalni karakter, jer je to upravo poprimila Kineska Nova godina- objasnila je profesorka književnosti Snežana Kornaros, koja je i sama pohađala časove kineskog u toj školi.

Foto: "Glas Podrinja"


Sari Miler je osim nastupa u horu poverena uloga prevodioca.

-Nisam počela da učim kineski još uvek, ali planiram. Ovde sam kao prevodilac na engleski. Pevali smo dve pesme na kraju programa kojima smo želeli da ih pozdravimo. Program je dugo planiran i zaista su se svi đaci potrudili oko organizacije- istakla je Sara.

Foto: "Glas Podrinja"


Likovna postavka učeničkih radova na temu zmaja, Kine i Nove godine, izložena je u holu ispred svečane sale škole. Prolećni festival je tradicionalni festival u Kini više od 2000 godina, a slavi se i širom sveta. Kineski narod tih sedam dana praznika provodi sa porodicom, a danas smo i svi mi ovde zajedno, kao jedna velika porodica, poručila je direktorka Konfucijevog instituta.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa